Derece Yapan Öğrencilerden Sınav Tavsiyeleri Tavsiyeler

Derece Yapan Öğrencilerden Sınav Tavsiyeleri  PİKARE VİP Eğitim Kurumu rehberlik birimi sınav tavsiyeleri

  • Her şeyden önce istemek… Sonra kendine güven… Bu iki yetkinliğe ulaşmış bir öğrenci zorlukları alt etmenin yolunu zaten kendi bilir. Sadece sınav konusunda değil, her konuda başarıyı isteyen, buna ulaşmak için elinden geleni yapan ve kendine olan güvenini yitirmeyen herkesin başarıya ulaşabileceğine yürekten inanıyorum. Ben öyle yaptım.
  • Çözemediğiniz soruları doğru zamanda yani fazla bekletmeden ve biriktirmeden sormanın konuyu tam olarak kavramadaki katkısı çok büyük. Hatta bu soruları saklayıp sınava yakın zamanlarda kendinizi tekrar deneyin.
  • Sürekli aynı tip soruları ve aynı derslerden sorular çözmek yerine ders ve kaynaklar ara sıra değiştirilmelidir

 

Musa Said Arık (Türkiye İkincisi/Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi)

Son dönemde düzenli çalışamıyordum. Bahar aylarında derse yoğunlaşmak biraz zorlayıcı olmuştu ama konuları çalıştığımdan eksiğim yoktu. Sınavda başarılı olmak için 1-2 yıl önceden başlamak gerekiyor. Bunun için de motivasyon düzenli olarak devam ettirilmeli. Biz, okuldan arkadaşlarla 10 kişilik bir ekip kurmuştuk. Okulda akşamları ders çalışır, sonra birimizin evine gider, onda devam ederdik. Bu süreci tek başıma atlatmadım, arkadaşlarımla birlikte geçirdim. Grup çalışmasında yapamadığım soruları onlarla paylaşır, birlikte bakardık. Son aylarda adaylar genellikle deneme çözmeye başlıyor ama ben konu tekrarı yapılması gerektiğini düşünüyorum. Son hafta özellikle uykuma, yediğim gıdalara özen gösterdim. Zamanı iyi kullandım. Sabahları erken kalkıp ders çalıştım, akşam yatış saatime dikkat ettim.

Son günlere doğru büyük stres oluşuyor. Ne kadar iyi hazırlanırsanız hazırlanın, bu duyguyla mücadele etmek gerekiyor. Sınavı zor yapan şey, sınav heyecanını yenmek. Soruları çözerken kaygıyı iyi yönetmelisiniz. Ben testlere baştan başlıyorum. Zorlayıcı soru testin başında da gelebilir. Bu nedenle buna hazırlıklı oldum. Sınavı bitirdiğimde atladığım sorulara geri döndüm. Soruyla inatlaşmadım. Tercih döneminde de dikkatli olmak çok önemli. Sosyal bilimlerle ilgili çalışmalar yapmak istiyordum. Toplumdaki “Doktor, hukukçu ol” baskısını dikkate almadım ve “Ne yaparsam mutlu olurum” diye düşünerek, iyi olduğum alanı seçtim. Üniversiteler farklı seçenekler sunabiliyor, bunlar kafa karıştırıcı olmamalı. Üniversitenin ili, akademik kadrosu, yabancı dil eğitimi benim incelerken önceliklerimdi. Mezunlarla da konuşmuştum. Kendi kararımı kendim verdim. Üniversitemin büyük bir kampüsü olmadığı için biraz kafam karıştı ama iyi bir üniversite olması, sosyal imkânlar ve devlet ile vakıf arasında yaptığım seçim sonrası bu kararı verdim. Adaylar kaygıyla mücadele için konu tekrarı yapabilir. Unutmasınlar, sınav zorsa da kolaysa da bu herkes için geçerli olacak. Soruları çözerken takılırsanız telaşa kapılmayın, yeter.

Kerem Sağlam (İstanbul Üniversitesi Cerrah paşa Tıp Fakültesi-İngilizce)

Sınavda son haftaya hazır şekilde girdim. Eksik olduğumu düşündüğüm konuların farkındaydım. Sistemli şekilde konu tekrarı yaptım, eksikleri tamamladım. Kendimi çok yormadan son birkaç güne kadar çalışmayı bırakmadım. Hazırlık sürecinde bozulan uyku düzenimi sınav saatleri odaklı olarak düzeltmeye de çalıştım. Bu süreçte uykudan fedakarlık ettim. Sosyal hayatımda etkinlikleri azalttım. Son hafta genel tekrar ve eksik olduğunuzu düşündüğünüz konuları tamamlamayla geçmeli. Süre sıkıntınız varsa son hafta da olsa bol bol deneme çözün. Son gün ise artık dersle ilişkinizi kesin. Çünkü tyt yi bir gün ile kurtarmak diye bir şey yok. Son gün stresinizi atacak aktivitelere yönelin. Kafanızı sınavdan farklı bir yöne çevirin.

“Son günlerde kesinlikle ders çalışılmamalı” demek mantıksız çünkü öğrencinin kafasına takılan küçük ayrıntılar olur. Ya çıkarsa, diye aklınıza takılan konular olduğunda birkaç önemli noktanın üstünden geçebilirsiniz. Ama bunlar çoğalırsa ve sürekli her şeye “Tekrar bakmalıyım” derseniz, bu kafanızı karıştırmaktan başka işe yaramaz. Sınav sırasında kişisel olarak süre kontrolüne ve plana önem verdim. Öncelikleri iyi belirlemek lazım. Herkes hedeflerine uygun puan türlerinin sorularına daha çok önem vermeli. Ayrıca sınavda sınıftan gelen yabancı etkilere açık olmamak gerek. Bazı insanlar kesin başıma bir şey gelecek endişesiyle sınava girer. Bu gereksiz çünkü sınava sizinle beraber milyonlar girdi, giriyor ve girecek; herkes iyi-kötü onu atlattı. Sınavda size özel bir muamele olmayacak, dolayısıyla sizin için de bu süreç bir şekilde geçecek.

 

 

 

 

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.