Stres Yönetimi Stres Yönetimi Hakkında
Stres Yönetimi Hakkında PİKARE VİP Eğitim Kurumları rehberlik birimi sizler için anlatıyor
Kaygı; sınavda ellerimizin titremesi, okuduğumuzu anlamama, uykuya dalmakta zorluk yaşama şeklinde kendini gösterebilir. Ya da arkadaşlarınla sohbet ederken kendini bir anda sınav ya da ödevler hakkında endişelenirken bulabilirsin.
Kargı ile savaşmada kelimelerin gücü çok önemlidir. Yapmalıyım,yapmam gerek, meli, malı gibi kelimeleri kargını artıyor olabilir. Meli,malı önemsiz, gerçekçi olmayan durumlarda kullanılır.Bu kelimeleri ‘’İSTİYORUM’’ ile değiştirebiliriz.
- Ders çalışmalıyım. (olumsuz)
- Sınavdan iyi bir puan alıp istediğim okula yerleşmek istiyorum. Bu yüzden ders çalışacağım . (olumlu)
İlk cümlede zorunluluk vardır fakat ikinci cümlede kendi isteğimiz söz konusudur.
Sen de böyle cümleler kullanıyorsan bu adımları takip edebilirsin;
- Kendi ‘-meli, -malı’ , ‘gerekiyor’, ‘lazım’ kelimelerini kullandığın cümlelerinin listesini yap ve bu cümlelerin ne kadar gerçekçi ve önemli olduğunu yaz.
- ‘-meli, -malı’ cümlelerinin nereden kaynaklandığını düşün.
- Hangi ‘-meli, -malı’ ifadesi kaygını daha çok arttırıyor?
- Listende gerçekçi olmayan ‘-meli, -malı’ cümlelerine çarpı koy . Gerçekçi ve önemli olanlara ise yıldız koy. Değiştirmek istediğin ve üzerinde çalışabileceğin bir ifadeyi seç ve bir hafa onu değiştirmek için bilinçli bir çaba göster.
Stres düzgün çalışıyorken, enerjik ve tetikte hissetmenize yardımcı olur. Acil durumlarda stres hayatınızı kurtarabilir. Fakat aynı zamanda huzursuzluk, hoşnutsuzluk, heyecan, zorlanma ya da gerginlik yaratan uyarıların deneyimlenmesi ve bu uyarılara verilen tepkiler sürecidir. Gerginlik tüm hayatınızı olumsuz etkileyebilir. Bu etkilenmeyi en az seviyeye indirmek; insan sağlığı için son derece önemlidir.
Yapılan araştırmalar stresin, pek çok hastalığın başlamasında ve artışında sebep olduğunu göstermektedir. Baş boyun ve sırt ağrılarına, mide rahatsızlıklarına, sinirlilik, huzursuzluk, unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğuna ve çoğu zaman aşırı yemeye sebep olur.
Stresin sizi ve hayatınızı çok etkilememesi için başvuracağınız bazı yöntemler size yardımcı olacaktır;
- Kişinin önce kendini tanıması, stres altında kaldığı durumları belirlemesi stresle başa çıkmak için doğru bir adımdır.
- Stresle başa çıkmada gevşeme teknikleri oldukça faydalı olabilir. Kişiler gevşemeyi öğrendiklerinde, kaslardaki gerginlik ve otonom uyarılma azalır. Gevşemeyle birlikte kaygı ve gerilim azalırken enerjide belirgin bir artış görülür.
- Derin nefes alıp verme tekniği sinir sistemini sakinleştirdiğinden stres düzeyinin azaltılmasında faydalı olacaktır.
- Yürüyüş, hafif tempolu koşu, yüzme, bisiklete binme gibi egzersizlerin düzenli yapılması stres açısından olumlu sonuçlar vermektedir.
- Beslenme düzeninizde bazı değişiklikler yaparak mutluluk hormonlarınızı arttırabilirsiniz. Bu değişiklikler stresle daha kolay başa çıkmanızı sağlar. Birkaç önerimiz ise şöyle; Günde 2-3 litre su için, yiyecekleri yavaşça çiğneyin, gazlı içeceklerden olabildiğince uzak durun ve maden suyu tercih etmeye çalışın, meyve suları yerine doğal meyveleri tüketin, sabah kahvaltısı yapmaya özen gösterin, paket gıdaların tüketimini azaltın.
- Uykusuzluk başlı başına bir stres kaynağıdır. Uykunuzu almak stresle başa çıkmak için çok önemlidir.
- Birey, günlük yaşantıdan kaynaklanan stresi, iş ortamında iş arkadaşlarıyla, çevresindeki insanlarla geliştirebileceği sosyal ilişkilerle üzerinden atabilir.
- Hobilerinize vakit ayırın. Çeşitli etkinlikler stresinizi azaltabilir.
- Pozitif düşünmeye odaklanın.