Deneme Analizi Nasıl Yapılır? Deneme düzeni Nasıl Olmalı?
Deneme Analizi Nasıl Yapılır? Deneme Düzeni Nasıl Olmalı? PİKARE VİP Eğitim Kurumu rehberlik birimi sizler için cevaplandırıyor.
DENEME DÜZENİ NASIL OLMALI?
Deneme sınavı yapmanın zamanı, saati sizin elinizde. Eğer ev ortamında deneme yapıyorsan belki ortam müsait olmayabilir, ses çok olabilir o yüzden deneme saatini sen ayarla.
Saat kaç olursa olsun duvar saatini 10:15’E ayarla ve sınava başla. Duvar saati ile deneme çözmelisin.
Mesela 40 dakika Türkçe
60 dakika matematik
15 dakika fen
15 dakika sosyal
Zaman verdin diyelim. Süre verdiğin dersin süresini aştın diyelim işaret bırakıp sıradaki derse geçmelisin, böylece süre kaybın olmayacak ve her şey senin elinde olacak. Eğer hala süre kaybı yaşıyorsanız mesela önünüzde geometri sorusu var ve yapamıyorsunuz ve fende daha iyisiniz fen’e yazık etmeyip fen’e geçmek mantıklı olacaktır. Sürekli saate bakmak konsantrasyonunu bozabilir ya da hiç saate bakmamak süre hakimiyetini kaybetmene neden olabilir. Odaklanmak için uzun nefesler alıp vermeli ve bazen alnına ufak masajlar sana iyi gelebilir.
Son 10 15 dakika turlama bizim için büyük önem arz ediyor buna göre deneme süreni ayarlamalısın. En son turlama tekniğinde ilk başta mesela Türkçeden 3 soru, matematikten 2 soru boş bıraktınız ilk onlara bakmalısınız. Sonra yıldız bıraktığınız yani iki şık arasında kaldığınız ‘ya bu aklıma gelecek’ dediğiniz sorulara bakmalısınız. En son kocaman soru işareti koyduğunuz, konu eksiğiniz olduğu, zorlandığınız soruya bakmalısınız.
DENEME ANALİZİ NASIL YAPILIR?
Şu bilinmelidir ki deneme analizi yapılırsa netler artar. İlk başta yapılan hata vardır’ şu kadar netin var ‘değilde ‘şu kadar yanlışım var’ deriz. Oysaki’ şu kadar doğrum var ‘sonra’ şu kadar yanlışım var’ deyip kendimizi takdir etmeliyiz ve psikolojimizi iyi yönde olumlamak bize iyi hissettirecektir. İlk önce kendimizi motive edip , psikolojimizi güzel tutmalıyız.’’ Ben şöyle iyiyim ve iyi gidiyor sadece şu konularda sıkıntım var ve onda yoğunlaşmalıyım’’ demek bizi iyi yönde etkilecektir.
Sonraki adım önceki çözdüğünüz denemeleri önünüze koyup yükselişinize şahit olmaktır hatta bu denemeleri tekrar çözmek farkı görmenizi sağlayacaktır. Bölüm denemeleri yapın ve eksik konularınızı görün. Eğer bariz bir yanlışınız yoksa baştan tekrarlamak yerine tekrar testleri çözmek bize zaman kazandıracaktır.
Bir kağıt alın ve beyaz,gri, siyah konular olarak ayırın. Beyazlar hallettiğiniz konular olsun. Griler tekrar edince yerine oturacak eksik konular ve halledeceğiniz konular, sorular olsun. Siyah ise hiç çalışmadığın boş olan sorular olsun. Bu kağıtları her denemede doldurun ve bu kağıtları saklayın tekrar bakmak gelişimizi ve ya eksiğinizi gösterecektir.