IPv6 nedir? IPv6 Kullanımının Avantajları Nelerdir?

Teknolojinin gelişmesi ile internet kullanımı artmıştır. İnternet kullanıcıların ve cihazların sayısı arttıkça da adres talebinde artış ortaya çıkmıştır. IPv6’nın açılımı, İnternet Protokolü Sürüm 6’dır. IPv6, eski sürüm olan IPv4’ün yerini almak üzere geliştirilmiştir. Eğitim ve araştırma alanlarında kullanımı yaygınlaşan yeni nesil protokoldür.

IETF, cihaz ve kullanıcı sayısındaki artışa uyum sağlamak için IPv6’yı geliştirmiştir. IPv6 ile, IPv4’teki güvenlik açıkları da giderilmiştir. IPv6, IP adresi tanımlarken daha büyük sayılar kullanır. Ayrıca IPv6’da, IPv4’tekinden daha fazla sayıda adres yer alır. Buna göre bir adres, yaklaşık 4,3 milyar farklı adresi mümkün kılan 32 bit uzunluğundadır. IPv6 ise 340 trilyona kadar adrese izin veren 128 bit uzunluğunda bir adres kullanır.

ipv6IPv6 avantajları

IPv6’da, toplam IP adres sayısında ciddi bir atış sağlanmıştır. Ayrıca IPv6, IPv4’e göre birtakım ağ avantajları sunar. IPv6’daki yeni protokol, etkin ağ hizmetlerinin otomatik algılanarak kullanılmasını mümkün kılar.

Bir dizi istemcinin tek IP adresi paylaşımına izin veren NAT ihtiyacını azalmıştır. ABD’de IPv6 teknolojisine dayanan, İnternet 2 projesi kapsamında birtakım araştırma projeleri yürütülmektedir. Bu araştırmayı yürüten kuruluşun eğitim, endüstri ve hükümet olmak üzere üç ayağı vardır. İnternet 2 projesinin 280’den fazla üyesi vardır. 60.000’nin üzerinde kurumu birbirine bağlar. Temel hedefi eğitim ve araştırma taleplerini, yüksek performansta karşılamaktır. Bunun için yeni nesil bir optik ağ geliştirilmektedir.

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.