Türkiye buğday nerede yetişir, il il en çok buğday ekimi yapılan bölgeler hangileridir?

“Türkiye buğday nerede yetişir, il il en çok buğday ekimi yapılan bölgeler hangileridir?” sorusunu trakademi.com sitemizin uzman editörleri sizler için araştırıp cevaplıyor. Milyonlarca soruya cevap verme hedefi ile başladığımız bu yolculukta desteklerinizi bekliyoruz.

Türkiye buğday nerede yetişir, il il en çok buğday ekimi yapılan bölgeler hangileridir?

Buğday, Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirilen önemli bir tarım ürünüdür. Türkiye genelinde buğday üretimi, iklim koşulları ve tarım arazisi kullanımına bağlı olarak farklı bölgelerde yoğunlaşmaktadır. Türkiye’de en çok buğday yetiştirilen bölge, İç Anadolu Bölgesi’dir. Bunun sebebi, bölge ikliminin ve toprak yapısının buğday gelişimi için gerekli özelliklere sahip olmasıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı raporlarında, Türkiye’de yıl boyu üretilen toplam buğday miktarının yaklaşık %33-35’lik bölümünün İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan tarım arazilerinden elde edildiği belirtilir. İç Anadolu bölgesini yaklaşık %17-20 arası değer ile Marmara Bölgesi takip eder. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise %14-16 üretim payına sahiptir.

İşte Türkiye’de buğday üretiminin yoğun olduğu bazı iller:

  1. Konya: Türkiye’nin en büyük buğday üreticilerinden biri olan Konya, tarım arazisi bakımından geniş bir potansiyele sahiptir.
  2. Çukurova Bölgesi (Adana, Mersin): Akdeniz iklimi nedeniyle buğday yetiştirmeye uygun olan Çukurova Bölgesi, buğday üretiminde önemli bir role sahiptir.
  3. Ege Bölgesi (İzmir, Manisa, Aydın): Ege Bölgesi, tarım için uygun iklim koşulları ve verimli topraklarıyla buğday üretimine elverişlidir.
  4. GAP Bölgesi (Güneydoğu Anadolu Projesi – Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin): GAP projesi kapsamında sulama olanakları artan bu bölgeler, buğday üretiminde önemli bir potansiyele sahiptir.
  5. Trakya Bölgesi (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ): Trakya Bölgesi, tarım alanlarının geniş olması ve iklim koşulları nedeniyle buğday üretimine uygun bir bölgedir.

Buğday üretimi, ülkedeki iklim koşulları, toprak yapısı ve sulama imkanlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle, Türkiye genelinde birçok ilde buğday ekimi yapılmaktadır. Bu veriler zaman içinde değişebileceği için güncel tarım istatistikleri ve raporları da takip edilebilir.

Buğday ekim alanları; TÜİK verilerine göre Türkiye buğday ekim alanı 2020/21 üretim sezonu itibariyle dünya buğday ekim alanının %3,2’sini oluşturmaktadır. Bu alan aynı zamanda Türkiye’de toplam ekilen tahıl alanın %44’ünü teşkil etmektedir. 2020/21 üretim sezonu itibariyle Türkiye buğday ekim alanı 69,2 milyon da olup bu alanın %42’sini oluşturan ilk 10 il sırasıyla; Konya, Şanlıurfa, Ankara, Diyarbakır, Yozgat, Sivas, Tekirdağ, Çorum, Kayseri ve Mardin’dir.

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.