Onluk sayı sistemini kim bulmuştur?

Onluk sistem ilk nasıl ve kimler tarafından kullanılmaya başlanmıştır? Tarihçesi hakkında bilgi

Onluk sayma sistemi modern uygarlıkların çoğunda kullanılır ve çoğu zaman insanların 10 parmağı olduğu için eski uygarlıkların en yaygın sistemi olmuştur. Mısır hiyeroglifleri M.Ö. 3000 Ondalık bir sistemin kanıtını göster. Yunanlılar ve Romalılar yaygın olarak beşlik sayma sistemini kullanmasına rağmen, bu sistem Yunanistan’la birlikte anıldı. Ondalık kesirler ilk olarak Çin’de 1. yüzyılda kullanılmaya başladı.

Diğer bazı medeniyetler farklı sayı sistemleri kullandılar. Mayalar, Aztekler, Basklar ve Eskimolar bu iş için hem el hem de ayak parmaklarını kullandılar. Böylece 20 lik tabanda saymayı öğrendiler. 20’şer saymanın izleri bugün de varlığını koruyor: 80 sayısı (Fransızca’da 4×20 olarak söylenir.) gibi.

60’lık tabanda saymayı bugünkü Irak topraklarının eski sakinleri Sümerler oldu. Bunu, sağ elin dört parmağının 12 boğumunu sağ baş parmağıyla tek tek sayarak yapmış olmalılar. 12’yi bulunca sol el serçe parmağını kapatıyorlardı. Sonra yine aynı eli ve baş parmağı kullanıp dört parmağın boğumlarını 13’ten 24’e kadar saymaya devam ediyor, 24’e geldiklerinde bu kez sol elin yüzük parmağını kapatıyorlardı. Sonra yine sağ elle 25’ten 36’ya kadar sayıyor, 36’ya geldiklerinde bu kez sol elin orta parmağını kapatıyorlardı. Sol elin her parmağı 12 sayı değerinde olduğu için böyle böyle 60’a kadar sayıyorlardı.

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.