Kınakına

Kınakına nedir? Anavatanı Peru olan bir ağaç olan ve kabukları medikal amaçlı kullanılan ve kinin elde edilen kınakına ağacı hakkında bilgi.

Kınakına Nedir?

Kınakına (Cinchona officinalis), Amazon Yağmur Ormanlarının doğal bir ağacıdır. Kinin elde edilmesinde kullanılır. Bu madde sıtmanın tedavisi ve sıtmadan korunmada özellikle kullanılan bir ateş düşürücüdür. Bu ağaçtan ayrıca cinchonine, cinchonidine ve quinidine elde edilmektedir.

Kınakınanın Diğer İsimleri Nedir?

Kontestozu, Quinaquina, Cinchona, Quinquina

Kınakına Hakkında Botanik bilgi

Kökboyasıgiller familyasından, 5–20 m boylanabilen bir bitkidir. Yaprakları eliptik veya yumurta şeklinde kenarları bütündür. Yaprakların üstü koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzeyi tüylü ve eski yaprakları esmer veya kırmızı bir renk alır. Çiçekleri dalların uç kısmında topluca bir arada bulunur.

Kınakına Bitkisinin Yetiştirildiği yerler

Anayurdu Peru ve Bolivya olan ve sanayii bitkisi olarak Cava, Güney Hindistan, Kolombiya, Seylan, Guatemala, Kamerun ve Kongo gibi tropikal ülkelerde yetiştirilir.

Kınakına Bitkisinin Bilinen Bileşimi

Kabuğundan “Kinin / Quinine, Chininum” çıkarılır. Kınakınanın terkibinde kinin, kinidin, kinşonin, kinşonidin, sinşol, kupreol gibi maddeler vardır. Gövde ve kök kabukları (Cortex Chinae) kullanılır. Tadı acıdır.

Kınakına Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

  • İştahsızlık, sindirim bozukluklarından;şişkinlik ve hazımsızlığa karşı kullanılır.
  • Dermansızlık ve halsizlik gibi durumlarda vücudu kuvvetlendirici ve dinçleştirici özelliği vardır.
  • Ateş düşürür.
  • Nevralji, sıtma, grip, bulaşıcı hastalıklarda da fayda sağlar.
  • Kalp ağrıları, kalp çarpıntısı gibi hallerde kullanılır.

Kınakına Bitkisinin Çay Olarak Kullanım Şekli

Kınakına kabuğu ince kıyılarak 1 gram demliğe konur ve üzerine 300 ml ile 500 ml arasında kaynar su ilave edilir ve 15 dk ile 20 dk arasında demlenmesi beklendikten sonra süzülerek içilir. Günde toplam olarak en fazla 3 gram kınakına kabuğu veya tozundan çay yapılabilir. Yani 3 defa 1 gram olacak şekilde olabilir aksi takdirde fazlası çok zarar olabilir.

Kınakına Bitkisi

Kınakına Bitkisi

Biyolojik Sınıflandırma

Alem Plantae
Şube Magnoliophyta
Sınıf Magnoliopsida
Takım Rubiales
Familya Rubiaceae
Cins Cinchona
Tür C. officinalis

UYARI : Fakat Kınakınanın çayı pek içilmemekle zira dozajın aşılması halinde (GÜNDE 3 g) zehirlenme söz konusu olabilir. Bu nedenle genellikle tentürü veya natürel ilacı kullanılır.
Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.