İki Basamaklı En Büyük Asal Sayı Kaçtır?
“İki Basamaklı En Büyük Asal Sayı kaçtır?” sorusunun cevabının ne olduğunu söylemeden önce asal sayıların tanımını yapmak daha iyi olacaktır.
Asal Sayı : Asal sayılar, sadece kendisi ve 1 sayısına bölünebilen 1’den büyük pozitif tam sayılar veya doğal sayılar biçiminde tanımlanırlar. Asal sayıların 1 ve kendisinden başka tam sayı böleni yoktur.
İki Basamaklı En Büyük Asal Sayı Kaçtır : 97
2 Basamaklı Asal Sayılar Nelerdir ve Kaç Tanedir?
Asal sayıların sadece 2 adet pozitif böleni bulunmaktadır. Bu sayıların bir tanesi 1 sayıdır. Diğeri ise kendisidir. Asal sayılar 2 sayısından başlamaktadır.
Asal sayı olmak için bir sayının doğal olması ve sadece 2 tane çarpanı olması gerekir. 1’den 100’e kadar olan asal sayıları bulmak için tablo kullanılabilir. Fakat tüm asal sayıları bulmak mümkün değildir. Çünkü asal sayılar sonsuzdur.
İki basamaklı asal sayılar toplamda 21 tanedir.
İki basamaklı asal sayılar şunlardan oluşmaktadır:
11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89 ve 97
Bu sayılar iki basamaklı asal sayılardır. Bu nedenle sadece kendisine ve 1’e bölünebilmektedir. Yani bu sayıların çarpanları sadece iki tanedir. Bu çarpanlar 1 ve sayının kendisidir.
Günümüze kadar asal olan sayılar için sıralanışını verici bir yöntem bulunamamıştır. Öklid’ten beri asal olan sayıların sonsuz olduğu kabullenir. Fakat o vakitten itibaren asal olan sayılar hakkındaki teorilerin yarısından fazlasının hatalı ve asallar ile alakalı birçok fazla nokta son zamanlarda halen yanıtını bulamamıştır. bu nedenle benim matematikle alakalı olan birçok birey amaçlı duyduğumuz hissiyat büyük ihtimalle aynıdır;
Matematiğin esrarengiz çocuğudur asal olan sayılar. Esrarengiz, soylu ve asidir onlar. Gün içinde fazla karşılaşırız asallarla. Fakat onları yok saymaya çalışırız çoğu vakit. Nedeni ise asal olan sayılarla karara bağlamak zorlar bizi. Anında olağan, asal olmayan bir tam sayıya tamamlarız onu. Esas birçokluğu pay edemezsiniz eşit olarak, fazla ya da yoksun kalır köşede. Huysuzdur esas sayılar.
Ama gözünün yaşına bakmadan bölünebilen bir tam sayıya yuvarlanan bu asal olan sayılar, doğal sayıların mimari taşlarıdır.
Asal olan sayılar sayıların atomudur. Bölünebilecek son noktadır.
İlk kez Gauss aracılığıyla meydana atılan kurama göre,
- Her doğal sayının en küçük pozitif çarpanları hep asaldır; 36=9x2x2, 45=3x3x5
- Ayrıca her 2 basamaklı çift sayı, 2 esas sayının toplamından oluşur; 18=11+7, 30=13+17
- Her 2 basamaklı bir sayı ise üç esas sayının toplamından oluşur; 21=11+7+3