Küp Açılımı
Küp Açılımı Formülü ve Küp Açılımı Örnek Soru Çözümleri
Küp Açılımı Formülünü iyi öğrenebilmemiz için Küp Açılımı Örneklerini iyi kavramalı verilen Küp Açılımı soru Çözümlerini dikkatlice incelememiz gerekmektedir. Çarpanlara ayırma konusu sorularını çözerken en çok zorlandığımız soru tipleri küp açılımı formüllerini bilmemizi gerektiren soru türleridir. Küp Açılımı ile ilgili sayfamızda gereken tüm bilgileri bulabilirsiniz.
Küp açılımı formüllerini aşağıdaki başlıklarda da olduğu gibi dört formül ile inceliyoruz.
- İki terim toplamının küpü
- İki terim farkının küpü
- İki küp toplamı
- İki küp farkı (Küp Açılımı)
Küp Açılımı Formülleri
İki küp toplamı demek küpü alınmış iki sayının toplamı demektir. İki küp toplamını iki sayının toplamının küpü ile karıştırmamak gerekir.
Tam Küp Toplamı : Tam küp toplamı iki sayının farkının küpü iken İki Küp toplamı iki sayının küpünün toplamıdır. Yani birinde parantez küp varken diğerinde parantez olmadan küp vardır.
Küp Açılımı Formüllerini iyi öğrenebilmemiz için küp açılımı örneklerini iyi kavramalı verilen Soru Çözümlerini dikkatlice incelememiz gerekmektedir. Özdeşlikler içerisinde iki kare farkı ile beraber önemli bir öneme sahip olan İki küp farkı formülünü ve uygulamasını iyi bilmemiz matematik sorularını çözmemizde çok fayda sağlamaktadır. Küp açılımını ezbere bilmek ve kolayca yazabiliyor olmak çarpanlara ayırma konusunda soruları çözmemizde çok işimize yarayacaktır.
Küp Açılımı konusunu iyi anlamak için bu konuyla ilgili özdeşlikleri tekrardan verelim.
- a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2)
- a3 + b3 = (a + b)(a2 − ab + b2)
- (a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
- (a − b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
Küp açılımı ile alakalı yukarıda verilen formülleri birbirine karıştırmamaya dikkat etmek gerekir.
Çok yararlı oldu teşekkür ederiz.