Çalışırken Odaklanma Sorunu Neden Yaşarız?Bununla Nasıl Başa Çıkarız

Çalışırken Odaklanma Sorunu Neden Yaşarız?Bununla Nasıl Başa Çıkarız? sorusunu PİKARE VİP Eğitim Kurumu rehberlik servisinden Merve Eroğlu hocamız sizler için cevaplıyor

Dünyaca çok hızlı gelişmelere şahit oluyoruz. Tabi bu hızlı değişimin bir takım götürüleri var. Bunlardan biri de konsantrasyon bozukluğu – odaklanma sorunu. Teknoloji geliştikçe konsantrasyon bozukluğu gibi dikkat problemleri artıyor. Bu gibi odaklanma sorunlarında konsantrasyon çok önemli. Beslenme bozuklukları ve uykusuzluk odaklanma konsantrasyon eksikliği için güçlü sebepler arasında. Odaklanma nedenleri arasında genetik faktörlerden kaynaklı odaklanma sorunu yaşamak da mümkün. Odaklanma problemi ve konsantrasyon bozukluğu konusunda en büyük tetikleyici ise teknolojidir.

Odaklanma sorunu veya diğer bir tanımla konsantrasyon bozukluğu çok faktörden etkiliyor ve bunlardan kurtulmak için;

Uykunuzu düzene sokun

Yetişkin bir bireyin, günde 7-9 saat uyumaya ihtiyacı vardır. Eğer bu sürenin altında uyuyorsanız, odaklanma sorunu yaşayabilirsiniz. Kaliteli bir uyku,odaklanma probleminizi çözebilir.

Düzenli kahvaltı yapın

Her gün düzenli olarak kahvaltı yapmak, vücut için olmazsa olmazlardandır. Kahvaltı yapmazsanız, beyninize ihtiyacı olan enerjiyi sağlayamazsınız. Böylece odaklanma problemine davetiye çıkarmış olursunuz. Kahvaltıda yüksek proteinli besinler ve kaliteli karbonhidratlar tercih edin.

Sosyal medyadan uzak durun

Günümüzün en büyük bağımlılıklarından biri, hiç kuşkusuz sosyal medya. Çalışırken telefonunuza gelen bildirimler dikkatinizi dağıtabilir. Odaklanmanız gereken bir iş yapıyorsanız, telefonunuzu sessize alın ve gözünüzün önünden kaldırın.

Liste yapın

Güne programsız başlamak, işlerinizin birbirine karışmasına sebep olabilir. İşlerinizi önem sırasına göre listeleyin ve program yapın. Mutlaka bir not defteriniz olsun, tamamladığınız işlerinizi işaretleyin.

İş yükü

Aynı anda birden fazla işle ilgilenmek, odaklanma probleminizi artırabilir. Bitirebileceğiniz kadar iş alın. Ağır iş yükü, sizi hem strese sokar hem de odaklanma probleminizi artırır.

Olumsuz fikirlerden kurtulun

Gününüz kötü geçebilir ya da kötü şeyler yaşamış olabilirsiniz, ancak bunları düşünmemeye çalışın. Bu fikirler aklınız iken, işinize odaklanmanız mümkün olmayacaktır.

Çalışma alanınızı düzenleyin

Kendinizi tanıyın. Nasıl odaklanırsınız, nasıl daha verimli çalışabilirsiniz, bütün bunlar üzerine düşünün. Sesli bir ortam mı, sessiz bir ortam mı sizi motive eder? Masanız dağınıkken mi daha iyi odaklanıyorsunuz, yoksa topluyken mi? Kendinizi tanıyın ve çalışma alanınızı kendinize göre düzenleyin.

Kısa molalar verin

Kısa ama düzenli şekilde molalar verin. Örneğin, 30 dakikalık çalışmalar sonunda 5 dakikalık kısa bir mola verin. Bu molalarda kendinizi bir kahve veya çikolatayla ödüllendirin.

Masanızı temiz tutun

Düzenli bir ortamda çalışmak daha iyi odaklanmanıza yardımcı olur.

 

  • Birden fazla işi aynı anda yapmamak konsantrasyon artırıcı etkiye sahiptir.
  • Sağlıklı beslenmek
  • Düzenli uyku ve tam uyku konsantrasyon sorunumuzu çözmemizi sağlar.
  • Düzenli beyin egzersizleri yapmak, bulmaca çözmek ve zeka oyunları oynamak çok güçlü bir şekilde konsantrasyon artırıcı etkiye sahiptir. Örneğin aşağıdaki oyunlar, bizzat konsantrasyon geliştirmeye yönelik tasarlanmış bilimsel egzersizlerdir.
  • Spor yapmak,yürüyüşler yapmak zihnimizi boşaltacak ve konsantre olamamıza yardımcı olacaktır.

 

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.