Sınava Hazırlanırken Uykunun Önemi
Sınava Hazırlanırken Uykunun Önemi PİKARE VİP Eğitim Kurumu rehberlik birimi sizler için anlatıyor
Sınav döneminde özellikle gece daha iyi çalışan adaylar uyku düzeni anlamında sıkıntılar yaşayabiliyorlar. Uykuyla ilgili problemleriniz sınav yaklaştıkça daha sık yaşayabilirsiniz. Süre azaldıkça yaşayacağınız stres de uyku düzeninizde olumsuz etkiler yaratabilir. Günün hangi saatinde çalışıyorsanız çalışın uykunuzu almış olmanız bu süreçte oldukça önemli. Düzenli ve kaliteli bir uyku uyumak sizi her zaman daha dinç tutacaktır ve ders çalışırken odaklanmanıza büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.
Kendinize bir uyku saat aralığı belirleyin ve bundan dışarı çıkmamaya çalışın. İlk başlarda zor gelse bile zaman içinde alışacaksınız. Uykusuzluk ciddi anlamda çalışmanızın önünde engeldir. Yetersiz uyku kişilerin yeteneklerine, dikkatlerine, hareket ve tavırlarına kadar etki gösterir.
Bazen hiç uykumuz yokken ders çalışırken ya da kitap okurken hemen uykumuz gelir. Bunun çok değişik sebepleri olabilir. Birincisi ders çalışırken beynin enerji ve oksijen ihtiyacı artıyor ve eğer yeterli oksijen ve enerji sağlanamazsa uyku geliyor. Bunun dışında ortamdaki ışık çok loş olabilir, ortam ısısı fazla olabilir ya da havalandırılmamış olabilir. Bunun önlenmesi için ders yaparken kısa sürelerle çalışıp kısa aralar verilebilir. Örneğin 40-45 dakika ders çalıştınız, uykunuz geldi. Ders çalışmaya ara verip 10 dakika mümkünse açık havada dinlenerek vücudunuzu hareketlendirebilirsiniz. Ortamı havalandırabilirsiniz.
Uykuda önemli olan vücudumuzun ihtiyacı olan uykuyu yeterince almamız.. Gece hormonların salındığı karanlık saatlerde uyumanın yanında uyku süresinin de günlük 7-8 saatten az olmaması gerekiyor. Uykusuzluk, bağışıklık sistemimizi olumsuz etkiler. Salgın sürecinde bağışıklığın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bağışıklığımız bizi her türlü hastalığa karşı koruyan en önemli sistemimiz. Yine uykusuz kaldığımızda öğrenme ve bellek süreçlerimiz olumsuz etkilenir. Vücudumuzun ihtiyacı olan uykuyu almayı başardığımız zaman, uykusuzluğun olumsuz yönlerini çözmüş oluruz. Yeterli uykudan sonra birkaç saat geç uyansan da kendini üretken hissettiğin saatlerde konsantre olarak ve verimli olarak ders çalışmak faydalı olacak.
Sınav hazırlığı, ders çalışma ve öğrenme süreciyle uyku arasında doğrudan bağlantı bu yüzden ders çalışmak için sabah işe ya da okula gider gibi erken kalkılmalı ve ders başına oturmalıyız. Bu bize hem sorumluluk kazandıracak hem de motivasyon ve düzen sağlayacaktır.