Biraz Motivasyon Bir Başarı Öyküsü ‘’Martin Luther King Jr’’

 

 

Biraz motivasyon: Bir Başarı Öyküsü ‘’Martin Luther King JR’’ PİKARE VİP Eğitim Kurumu rehberlik birimi motivasyon yazısı

Şu anda dünya gündeminde de fazlasıyla yer edinen, yıllardır birden çok jenerasyonun “insan” olmalarından dolayı sahip olmaları gereken hakları elde etmek için var gücüyle çalıştığı bir amaç uğruna çalışan ve bu yolda öldürülen bir adamın hikayesi..

Martin Luther King Kimdir? Dünya genelinde şiddet ve ırkçılık karşıtı söylemleriyle tanınmaktadır.  1964 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazanmıştır. Ölümünden 9 yıl sonra, 1977 yılında eski ABD başkanı Jimmy Carter tarafından Başkanlık Özgürlük Ödülü’ne layık görülmüş ve onuruna Martin Luther King Günü kutlanmaya başlanmıştır.

 

Üniversite Hayatı ve Irkçılığa Karşı Duruşu: Morehouse Koleji Sanatlar Fakültesi Sosyoloji Bölümü (1948) mezunudur. Crozer Theoloji Seminerlerinden ilahiyat lisansını 1951’de almıştır. 1955 te Boston Üniversitesi’nde felsefe doktorası yapmıştır. bu bölüm de sonrasında hayattaki yerinde büyük bir rol oynadı. 1954’de, Martin Luther King, Montgomery, Alabama’daki Dexter Baptist Kilisesi’nin papazı olmuştur. Montgomery otobüs boykotlarında liderlik etmiştir. Otobüs boykotları ülkedeki ayrımcılık yüzünden çıkmıştır. Bayan Rosa Parks’ın bir beyaza kendi oturduğu yeri vermemesi üzerine çıkan gerilim sonrası boykotlar görülmüştür. Siyahların ayaklanmaları başlamıştır. Martin Luther King eylemine, ABD yönetiminin otobüslerde gerçekleşen ayrımcılığı durdurmasıyla beraber son vermiştir. . Ancak hak savaşı burada bitmiyordu, oy kullanmak için başvuran birçok siyahi türlü hakaretlerle Adalet Sarayı’ndan geri çevriliyordu. Eşit oy hakkının olmaması demek eşitliğin tam olarak gerçekleşmemesi demekti. Bunun için yine çok büyük bir ses getiren ve türlü zorluklarla karşılaşılan başka bir yürüyüş düzenlendi. Selma’dan Washington’a kadar olan yürüyüşün sonunda “Bir Hayalim Var” adlı meşhur demeci vererek birçok insana umut kaynağı olacaktı Martin. 1964 yılında Yurttaş Hakları Kanunu ile 1965 yılında Oy Hakkı Kanunu ile siyahilerin birçok açıdan Amerika’da insan haklarını kazanmasında başrol oynadı.

Ancak bu kadar ses getiren bir insana karşı koymak isteyen insanların olması da fazlasıyla muhtemeldi. Bu insanlardan biri, şiddete karşı olan bu insan hakları savunucusunu 1968 yılında, otel odasından silahla vurarak öldürmüştür. Fiilen yanımızda olmasa bile, fikirleri, insaniyeti hala sadece Amerika halkında değil, tüm ulusların kalbinde yaşamaktadır.

Bu gibi motivasyon hikayeleri sınav sürecinde hayallerine sıkı sıkıya sarılmanı sağlar ve geleceğe daha bir umutla bakmana sebep olur.

 

 

 

 

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.