Hukuk Fakültesi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? İş Olanakları Nelerdir?
Hukuk fakültesi mezunları artmaya devam ediyor. Türkiye’de son kurulan üniversitelerle birlikte 102′ den fazla hukuk fakültesi bulunmaktadır. Her yıl yaklaşık 15.000 civarı hukuk fakültesi mezunu çıkaran üniversiteler, neredeyse artık her semtte bulanacak kadar çoktur. Daha erken yaşlarda diploma ile geleceğini kurmaya çalışan gençler bakalım hangi meslek gruplarını icra edebilir. Bakalım hukuk fakültesi mezunları ne iş yapar ? Hangi mesleklerde kariyerine devam edebilir.
Hukuk Fakültesi Mezunlarının Yapabileceği Meslekler
Avukatlık
Hukuk fakülteleri artık neredeyse avukatlık mesleği ile birlikte anılmaktadır. Avukatlık mesleğine kabul için günümüz şartlarında herhangi bir yeterlilik aranmamaktadır. Barolar birliği de bu konu hakkında ne kadar şikayetçi olsada, herhangi bir çözüm bulunamıyor. Türkiye’de hali hazırda neredeyse tam 90 bin avukat var. Avukat olmak için aşağıdaki şartları sağlamak gerekiyor.
– Hukuk fakültesi bitirip, diploma sahibi olmak.
– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
– Herhangi bir büroda staj eğitimi görüp, staj bitim belgesi almak.
– Avukatlığa herhangi bir yasal engeli bulunmamak.
– Levhasına yazılmak istediği baronun çevre illerinde ikamet etmek.
Bu resmi şartlar dışında avukatlık mesleğinin ihtiyaçları şunlardır;
- Düzgün hitabet
- Okuma alışkanlığı
- Akıcı ve Etkili konuşma
Bu koşulları sağlayan kimseler avukatlık mesleğini yapabilir. Mesleğin kendi içinde bölümleri vardır. Hukuk disiplinleriyle ayrılmışlardır. Örneğin üniversite ve staj eğitimi boyunca Ağır Ceza üzerine uzmanlaşmış birisi, meslek hayatında Ağır Ceza davalarında daha başarılı olacaktır. Türkiye Barolar Birliği verilerine göre yaklaşık 90 bin avukat göreve devam etmektedir.
Savcı
Savcılık, avukatlığa nazaran daha az tercih edilen bir meslektir. Savcı olmanın koşulu yine hukuk fakültesi bitirmekten geçer, fakat avukatlık kadar kolay değildir. Fakülte bittikten sonra 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda öngörülen maddeleri taşıyan bir hukuk fakültesi mezunu HSYK’nın düzenlediği sınava girer. Sınavdan başarılı olan kişiler sözlü mulakata girdikten sonra başarılı olursa mesleğe kabul edilir. Türkiye’de şuan toplam 4443 savcı bulunmaktadır. Bunun 4073’ü (% 91,7) bay, 370’i (% 8,3) bayandır. Savcılık avukatlığa göre hiyearşi sınıfında daha üstündür. Devletin sağladığı imkanlar vardır.
Hakim
Hakimlikte hukuk fakültesi mezunlarının yapabileceği mesleklerdendir. Mesleğe kabul edilme şartları savcılık ile aynıdır, fakat farklı olarak staj dönemi görmektedirler. Türkiye’de şuan HSYK verilerine göre toplam 7604 hakim bulunmaktadır. Bunun 5046’sı (% 66,4) bay, 2558’i (% 33,6) bayandır.
Akademisyen
Akademisyenlik tüm fakültelerin mezunları gibi hukuk fakültesinde de neredeyse aynı koşulları arar. Akademisyen olmak için fakülteyi bitirip, yüksek lisans yapma, ana dil gibi ingilizce bilme gibi koşullar aranır. Doktora yapıp ünvan almak gerekir. Başvurduğu üniversitenin sınavlarını da geçmek zorunludur. Akademisyenlikte önemli olan araştırma ve aşılama duygusunu sevmektir. Türkiye’de ki üniversite sayısı ve şartlarına bakılınca istihdam alanı çok fazladır. Unutulmamalıdır ki; Türkiye’de anayasa profesörü sayısı 23’dür.
Noter
Noterliğe istek, avukatlık, savcılık, hakimlik gibi mesleklere oranla daha düşük olsada, Noterlik yalnızca hukuk fakültesi mezunlarının yapabileceği bir meslektir. 1512 sayılı Noterlik Kanunu‘nda belirtilmiştir. Meslek,Türkiye Noterler Birliğine bağlıdır. 1 yıl staj zorunludur.
Bakanlıklarda Uzman ve Müfettiş
Sadece adliyeler, okullar değil, hukuk fakültesi mezunları bir çok alanda meslek sahibi olabilirler. Türkiye’de çeşitli bakanlıklarda uzman ve müfettiş olarak görev alabilen hukuk fakültesi mezunları, bu görevi alabilmek için KPSS ( Kamu personeli seçme sınavı) ye girmeleri gerekmektedir.
İcra Müdürü
Adalet Bakanlığı icra müdürlüğü için son yıllarda hukuk fakültesi mezunlarını seçmektedir. Bu mesleği seçebilmek için ÖSYM nin hazırladığı fakat usülünün Adalet Bakanlığı tarafından hazırlandığı sınavdan başarılı olmak koşulu aranır.
Danışmanlık ve Hukuk Müşavirliği
Bu meslek, daha çok adından da anlaşılacağı üzere daha çok danışmanlık yapmak üzerine dayalıdır. Bankalar, finans kuruluşları, özel şirketler alacağı kararlarda danışmak için bir hukuk fakültesi mezunu ile anlaşabilir. Kabul edilme şartı, girelecek firmanın kendi yaptığı özel mülakattır.
Kaymakamlık
Kaymakamlık daha çok siyaset bilimi mezunlarını kabul etse de, hukuk fakültesi mezunlarını da kabul etmektedir. Hukuk fakültesi mezunlarının bu mesleği yapabilmeleri için KPSS sınavına girmeleri gerekir. Evet, Kaymakamlık’ta hukuk fakültesi mezunları ne iş yapar ? sorusunun bir alternatifidir.
İstediğiniz Ne Varsa!
Bir hukuk fakültesi mezununun açıkta kalma olasılığı neredeyse yoktur. İstediği her şeyi yapabilir. Avukatlıktan para kazanıp ticarete dökebilir. Siyaset yapabilir, belediye başkanlığı, milletvekilliği yapabilir. Hatırlatmak ta fayda var şuan mecliste ki birçok isim hukuk fakültesi mezunudur.
Örnek olarak: Emine Ülker Tarhan ve Burhan Kuzu isimlerini örnek verebiliriz.