Roaccutane sivilce ilacı kullanırken dikkat edilecek hususlar nelerdir?

İlacın üretimini gerçekleştiren firma olan Roaccutane Prospektüs – Roche Müstahzarları Sanayi A.Ş. tarafından Roaccutane sivilce ilacı kullanırken dikkat edilecek hususlar nelerdir? sorusuna verilen cevap aşağıdaki şekildedir.

Roaccutane ilacını kullanan kadınların bu ilaç kullanımı süresince ve tedavi bitiminden 1 ay sonraya kadar kesinlikle hamile kalmamaları konusu şiddetle üzerinde durulan bir konudur. Hatta korunma yöntemlerinin arttırılması konusunda da uyarılar olmaktadır. Çünkü ilaç düşüğe veya sakat bebek doğumlarına neden olabilir. Emziren anneler için ise; sütle bebeğe geçeceğinden kullanılması tavsiye edilmez. Erkeklerde kullanımda ise spermlere etki etmemektedir. Sağlıkla ilgili bir diğer önemli olan durum ise kan bağışıdır. Tedavi süresi boyunca ve tedavi bitimden 1 ay sonrası için kesinlikle bağışçı olunmamalıdır.
Çeşitli blog ve yorumlarda ilacın yan etkilerinden bahsedilirken depresif ruh durumu ve intiharlardan söz edilmektedir. Birçok ülkede bu yüzden de yasaklandığı bilinmektedir. Aşırı sinirlilik, ağlama krizleri, sık sık değişen ruhsal durumlarının görüldüğü söylenmektedir. Adı üstünde ilaç yan etkisi olarak ilaç prospektüsünde bile belirtilmektedir. Her bünye de böyle bir durum yaşanacak diye bir kesinlik yoktur. Geçmişte geçirdiğiniz ruhsal hastalık veya kullanmaya devam ettiğiniz psikiyatrik bir ilaç varda doktorunuza belirtmekte fayda vardır.

Konsantre bozukluğu ve bazı aktivitelerden çok çabuk sıkılma ise oluşabilecek komplikasyonlar arasındadır.
Bu ilacı kullanırken en sık bahsedilen şikayet ise cilt, dudak ve ağız kuruluğudur. Vücudun tüm yağ ve nem dengesini değiştirdiği için herkesteki ortak problemdir. Bu durumda her gün düzenli olarak nemlendirici krem ve dudaklar işin olan sticklerden kullanmalısınız. Akne giderci herhangi bir ürün kullanılmamalıdır. Bepanthen krem ise bu süreçteki en etkili yardımcınız olabilir. Hatta roaccutane kullananlar için özel cilt nemlendiricileri bulunmaktadır. Solgunlaşmış ve canlılığı yitirmiş bir cilt yapısı ise aynaya bakınca kişiyi rahatsız edebilecek unsurlar arasındadır.

Cilt de olduğu gibi gözlerde de kuruluk yaşanabilir. Böyle durumda ise eczaneden alacağınız suni gözyaşı damlalarından faydalanabilirsiniz.

İlacı kullanırken düşen bağışıklık sistemi düşecektir. Bu yüzden çeşitli şekillerde desteklemek gerekmektedir. Düşen bağışıklık sistemi yüzünden vücut enfeksiyonlara, bakteri ve virüslere çok çabuk yenilir hale gelir. Sık sık hastalıklar kapınızı çalabilir.

Cilt vücudumuzun en özel giysisidir. Tüm sistemi dış etkenlerden korumaya yöneliktir. Cilt ilaç kullanımı ile hassaslaştığından, herhangi bir yerinizi çarptığınızda çok çabuk morarma ya da yaralanma görülebilir.
Saç dökülmesi ise belirtilen şikayetler arasındadır. İlacı bıraktığınız zaman dökülme kendiliğinden duracak ve saçlarınız eskisi gibi olacaktır. Yani kel kalma gibi bir durum söz konusu değildir.

Roaccutane cilt de hassasiyet yarattığından mümkünse güneş ışığının direkt olarak etkilemediği kış ayları tercih edilmelidir. Güneş temas eden yerleri ise güneş koruyucu bir krem yardımıyla, güneşin zararlı etkilerinden korumanız tavsiye edilir. Cildin dışarıya karşı korunma direnci azaldığından ağda yapılması bile önerilmemektedir. Hatta bu süreç ilacı kullanmayı bıraktıktan 6 ay sonrası için bile geçerlidir. Bunun haricinde herhangi bir profesyonel cilt bakımı, kimyasal peeling veya lazer tedavisinden de kaçınılmalıdır. Cilt de onarılmayacak hasarlar ve tahrişe neden olabilir.

Yüksek A vitamini içermesi bakımından, vücuda ek olarak A vitamini içeren yiyecekler ya da kapsüller alınmaması gerekir. A vitaminin yağda eridiği bilinmektedir. Vücuttaki yağ dengesi bozulacağından fazla alınan A vitamini eriyemediğinden, karaciğer hasarlarına yol açabilir. Zehirlenmeler görülebilir. A vitamini bulunan bazı yiyecekler ise; balık yağı, yumurta, tereyağ, peynir, karaciğer, havuç, patates, yeşil yapraklı sebzelerdir.

İlaca devam edildiği süre içerisindeki bir diğer rastlanılan durum ise gece görüşünün düştüğüdür. Bu durumda araba kullanılmaması önerilir.

Günlük hayatınızda yoğun spor yapan biri iseniz tedavi süresince bundan kaçınmalısınız. Kas ve eklem ağrılarının yoğunlaşacağı bu durumlarda ise rutin yaşamınıza devam edemeyebilirsiniz.

Roaccutane Prospektüs – Roche Müstahzarları Sanayi A.Ş.

 

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.