Roaccutane Nedir?

Roaccutane sivilce ilacı hakkında araştırma yapacak olursanız, pek çok yan etki, şikayet ve aynı zamanda kullanım süresi bitimindeki memnuniyet ifadeleri ile karşılaşabilirsiniz. Ancak bu ilacı kullanmaya başlamadan önce, daha hafif akne giderici ilaçlar veya antibiyotikler ile tedaviye başlanması daha doğru olacaktır. Ciddi yan etkiler olan Roaccutane asla doktor tavsiye olmadan kullanılmamalıdır. Sizlere Roaccutane hakkında bilinen yanlışları ve doğru açıklayarak bilgi kirliliğininde önüne geçmeye çalışacağız. Eğer bu ilacı doktorunuz size önerdi ise kesinlikle dozunda kullanmaya özen göstermelisiniz.

Roaccutane Nedir : Roaccutane sivilce ilacı akneler üzerinde çalışan, yağ aktivitesini baskılayan ve neredeyse durduran, karaciğerde sentezlenen, yüksek A vitamini içeriği olan bir ilaçtır. 12 yaşından sonra ergenlik çağına girmiş gençlerde ve bu yaş sonrası görülen yüzde tahribat ve estetik görünüş açısından sıkıntı yaratan akneli yüzler için, dermatolog önerisi ile kullanılır. Özellikle yumrucuklar şeklinde ağrılı ve ateş yapan aknelerin yaygınlaşması ve iz bırakmaya başlaması artık bu ilaç hakkında konuşabileceğinizin sinyalleri arasındadır.

Roaccutane Nasıl Kullanılır?

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bir dizi kan testi ve özellikle karaciğer enzimlerinin kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Önce düşük dozla başlanıp, ilaca karşı hassasiyet ya da yan etki gösterilip gösterilmeyeceği takip edilir. 70 kg ve bu kilonun altında olan kişilere 35 mg gibi bir dozla başlanır. İlaç kesinlikle tok karnına içilmelidir.1 ay sonra tekrar tahliller yapılıp, ilk yapılan kan testleri ile karşılaştırılır. Bu test sonucunda yüksek kolesterol ölçümleri yapıldığı sıklıkla bahsedilenler arasındadır. Eğer tahlil değerlerinde herhangi bir anormallik görülmezse ve aknelerinizin azaldığı fark edersiniz, tekrar bir doz ayarlanması yapılmaz. İlk ayın sonunda bir akne sayısı ve yayılımında değişiklik yok ise veya artış gözlendiyse kullanılan doz arttırılabilir. Tedavi süreci tam olarak 6 aya kadar uzayabilir. En az 4 ay aralıksız kullanılmalıdır. Tedavi için geçen süreç bitince bile ilaç kan dolaşımında kalabildiğinden, 2 aya kadar ek iyileşme süreci gözlemlenebilir. %90 kullanan kişilerde 1 tedavi dönemi yeterli gelmektedir. Tekrar bir dönem daha kullanabilmek için ise doktorun öngördüğü süre beklenmelidir. İlaç kullanılmaya başlandığı ilk hafta aknelerde artış gözlenebilir. Bu durum normaldir ve herkeste görülebilir. Ayrıca kullanmayı tavsiye eden hekim her ay düzenli olarak gerekli kan tahlillerinin takibini yaparak hastanın durumunu kontrol altında bulundurmalıdır

Roaccutane Ne İşe Yarar

ROACCUTANE etkin madde olarak, vitamin A ile ilişkili ve retinoidler olarak isimlendirilen bir gruba dahil olan izotretinoin içermektedir. ROACCUTANE, aknenin (sivilcenin) şiddetli tiplerinin [örneğin; yumrulu (nodüler), yuvarlak (konglobat) akne veya kalıcı yara izi bırakma riski olan akne] tedavisinde kullanılır. ROACCUTANE’ı akneniz, antibiyotik ve cilt tedavileri dahil akne karşıtı tedaviler ile iyileşmediği takdirde kullanacaksınız. Kesinlikle bir doktor tarafından tedavi edilmeli ve ilaç reçete ile alınmalıdır.

Rutin hayatınızda yüksek kolesterolünüz var ise bu ilaç önerilmez. Özellikle karaciğer hastalığı olan veya karaciğer enzim değerlerinde anormallik görülen kişiler kullanamaz. İlaç içeriğinde soya yağı olduğundan, soyaya karşı alerjiniz var ise mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Ayrıca herhangi bir sürekli kullanmanız gereken ilaç var ise, etkileşimi açısından yan etki yapmaması için, tedaviye başlamadan belirtilmelidir. Ağır böbrek yetmezliği olan kişiler düşük doz ile başlayıp, doktor kontrolünde ilaca devam edebilir.

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.