Matematik ve Türkçe Kullanımı Arasındaki İlişki Nedir?

“MATEMATİK” anlatıyoruz diye yapılan hataları size saymaya başlasam ne aklınız alır ne de zamanınız yeter. Matematik asla kandırmaz ancak matematik anlatan her türlü sesli veya yazılı yayınlar maalesef bizi kandırıyor.

Örneğin: rakamları toplamı 3 veya 3 ün katı olan sayılar 3 e tam bölünür ifadesi hem Türkçe hem de matematik olarak hatalıdır. Ancak bütün yayınlar bu ifadeyi kullanır. Peki buradaki hata nedir? : 3 zaten 3 ün katıdır. Dolayısıyla “rakamları toplamı 3 ün katı olan sayılar 3 e tam bölünür” ifadesi doğru olan ifadedir. Diyeceksiniz ki “hocam yüzyıldır bu böyle anlatılıyor böyle bilsek ne olacak sanki”.  Sana hemen ne olacağını söyleyeyim MATEMATİK YAPAMAYACAKSIN.

Asıl problem bu değil. Gelelim bu hatanın sebep olduğu sıkıntıya: bunu duyan birinin aklına sanki “3 veya 3 ten daha büyük bir sayı” gelir. Oysa “sıfır” da 3 ün (hatta her sayının) katıdır. Dolayısıyla değer verirken insanın aklına “sıfır” vermek gelmez ve çözüm hatalı olur. Size bunun gibi binlercesini sayabilirim.

Aşağıdaki örneği inceleyiniz.

Örnek : 467a82 sayısı 3 ile tam bölünebildiğine göre a hangi değerleri alabilir?

Rakamları toplayalım (pratik çözümü aşağıda anlattım) 4+6+7+8+2=27 eder. 27 nin tekrar rakamlarını toplarsak 2+7=9 eder ve  9   3 ün katı olduğu için a değerleri de 3 ün katı olmalıdır. Yani 0,3,6,9  olmak üzere 4 tane değer alabilir.

Yani ülkemizde sıkıntı matematik değil matematik anlatırken kullanılan “dil “dedir.

Ne acı değil mi? Kendi ana dilimizi doğru kullanmaktan aciziz. Daha dilimizi kullanamıyoruz ama kalkıp matematiğe suç atıyoruz. Suçlayacaksanız matematiği değil size 100 yıldan fazladır matematiği yanlış anlatanları suçlayın.

Ben bunlarla girdiğim savaşta tek başıma da olsam hiçbir yetkiliye sesimi duyuramasam da videolarım hiç izlenmese de ben son nefesime kadar savaşmaya devam edeceğim…

 

Hadi size bir kıyak daha geçeyim 😉

Madem 3 e bölünme kuralını verdik en pratik şekilde nasıl yaparsınız onu da göstereyim.

Örneğin:

” 3475208921 ” sayısının rakamları Toplamı 41 yapar 41 in tekrar rakamlarını toplarsanız 5 yapar ve 5 in 3 e bölümünden kalan 2 dir. Dolayısıyla ” 3475208921 ”  sayısının da 3 e bölümünden kalan 2 dir. Ancak bu çözüm amele çözümüdür.

Pratik çözüm şu olmalıdır:

Sayının içinde 3 ün katı olan rakamları direkt atın geriye kalan sayının 3 e bölümünden kalan size cevabı verir. Eğer 3 ün katı olan rakam yoksa ikişer ikişer toplayıp atın. Yani bütün rakamları toplamanıza gerek yok.

Pratik Çözüm:

3475208921    rakamlardan 3 ün katı olanlar ve 2 şer toplandığında 3 ün katı olanları atarsak kalan 2 olur. Yani bütün rakamları toplamamıza gerek yoktur. 😉

Aynı mantığı 9 için de kullanabilirsiniz.😉

 

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.