Ramazan Ayında Oruçluyken Ağza Su Verilirse Oruç Bozulur Mu?

Ramazan ayında oruçlu iken ağza su vermek, orucu bozar. Oruç tutan kişilerin orucu, güneşin doğuşundan batışına kadar olan süre boyunca yiyecek, içecek ve cinsel ilişki gibi şeylerden uzak durmaları gerekmektedir. Ağız yoluyla alınan su, oruç tutmanın temel prensiplerinden biri olan “oruçluyken ağız yoluyla bir şey almak” kuralına aykırıdır ve dolayısıyla orucu bozar. Ancak, ağızda kalan çalkalama suyunu tükürmek veya ağız çalkalama işleminin ardından suyu yutmadan ağızdan çıkarmak orucu bozmaz.

Ramazan ayında oruçluyken ağzıma su verdiğim zaman sanki suyu yutacakmışım gibi bir his oluşması bir vesvesedir; ağzınızdaki suyu boşalttıktan sonra hemen yutkunun ve yutkunmaya devam edin; yoksa şeytan sizi rahat bırakmaz. Kısacası vesvese yapmanıza gerek yoktur.

Ağız ve buruna su vermek abdestin farzlarından değil, sünnetlerindendir. Dolayısıyla bunları terk etmeniz halinde abdestiniz yine de tamam olur. Fakat Peygamberimizin oruçlu iken de abdest esnasında ağzına ve burnuna su verdiğini hatırlatmamız gerekir.

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.