Banyo Yapmak Orucu Bozar Mı?
İslam dininde banyo yapmak orucu bozmaz. Yani, bir kimsenin oruçlu olduğu zamanlarda banyo yapması, duş alması veya yüzünü yıkaması orucunu geçersiz kılmaz. Ancak, ağız dolusu su almak gibi bir şey yapılırsa oruç bozulabilir. Bu nedenle, oruçlu bir kişinin ağız dolusu su almaktan veya su yutmaktan kaçınması gerekmektedir.
Bununla birlikte, Ramazan ayında tutulan oruçta, gün boyunca her türlü yeme, içme ve cinsel ilişki yasaktır. Bu nedenle, bir kişinin iftar vakti gelmeden önce banyo yapması veya duş alması durumunda, su yutmamaya dikkat etmelidir. Aksi takdirde, orucu geçersiz sayılabilir.
Sorularla İslamiyet Sitesinin Cevabı :
Banyo yapmak orucu bozar mı? sorusunun cevabını sizler için araştırdık. Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde orucu bozan durumlar çokça merak ediliyor. Bu soruların başında gelen Banyo yapmak orucu bozar mı? veya Duş almak orucu bozar mı? sorularının cevabını sizler için güvenilir kaynaklardan araştırdık.
Ramazan ayı diğer bir deyiş ile oruçların başlamasıyla birlikte kişisel bakımla ilgili durumların orucu bozup bozmadığı da cevabı aranılan önemli sorular arasındaki yerini aldı. Arama motorlarında Orucu bozup bozmadığı en çok merak edilen sorulardan ikisi de “duş almak orucu bozar mı?” ve “banyo yapmak orucu bozar mı?” oldu. İşte, Diyanet’in yüz binlerce insanının yanıtını merak ettiği bu soruya verdiği yanıt…
Banyo yapmak (Duş Almak) orucu bozar mı? Diyanet Fetvası
Oruçlu iken Kuran-ı Kerim’de neler yapılamayacağı açıkça ifade edilmiştir. Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez.
Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220).