İnvaziv Nedir? İnvaziv Ne Demek?

İnvaziv, bir vücut bölgesine cerrahi bir müdahale yapıldığında, dokuların kesilip açılması veya vücut boşluklarına girilmesi anlamına gelir. Bu tür müdahaleler genellikle bir hastanede gerçekleştirilir ve anestezi gerektirir. İnvaziv işlemlerin riski daha yüksek olabilir ve iyileşme süresi daha uzun olabilir.

Tıp Terimi olarak İnvaziv Ne Demek?

Normalde bir hekim hastalarına sonda takabilir, tansiyonunu ölçebilir, kan şekerine bakabilir ve diğer birçok işlemi yapabilir. Şimdi kan şekeri üzerinden gidelim. Kan şekeri sıklıkla iki şekilde bakılır. Bunlardan ilki ince bir iğne ile parmak ucunun delinerek saniyeler içerisinde kan şekeri bakılması şeklinde iken diğeri ise doğrudan damardan kan alınarak laboratuvara yollanması şeklindedir. Bu durumda parmak ucunun delinerek bakılması işlemi daha az invazivdir. Oysa damardan kan alınması daha invazivdir.

Hekimin yapacağı her eylemin bir invazivlik derecesi vardır. İnvaziv kabul edilmeyen eylemler ise noninvaziv olarak adlandırılır. Ayrıca invazivlik derecesi çok düşük olan tıbbi eylemler mikroinvaziv olarak bilinir.

Bazı cerrahlar cerrahi işlemler yaparken az kesi yaparken bazı cerrahlar ise geniş kesileri tercih etmektedirler. Bu noktada eğer bir cerrah çok az sayıda cerrahi işlem yapmışsa bu minimal invaziv cerrahi işlem olarak isimlendirilmektedir.

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.