Anadolu’da siyasi birliği sağlamaya yönelik ilk adımlar nelerdir? Anadolu’da siyasi birliği sağlamaya yönelik ilk adımlar nelerdir? sorusunun cevabını siz değerli trakademi.com…
Osmanlı Devleti satın alma yoluyla hangi beyliğin topraklarını kendisine katmıştır? Osmanlı Devleti satın alma yoluyla hangi beyliğin topraklarını kendisine katmıştır? sorusunun cevabını siz değerli…
Pençik Nedir? Osmanlı Döneminde Pençik Sistemi ve Devşirme Kanunları Pençik Sistemi Nedir : Akıncıların aldıkları Hristiyan savaş esirlerinden beşte birinin devlete verilmesi ve…
Pençik Sistemi Nedir? Pençik Sistemi Nedir : Akıncıların aldıkları Hristiyan savaş esirlerinden beşte birinin (%20) devlete verilmesi ve…
Tarihi olayların ve olguların araştırılması ve değerlendirilmesi sırasında izlenmesi gereken yöntemler nelerdir? Tarihi olayların ve olguların araştırılması ve değerlendirilmesi sırasında izlenmesi gereken yöntemler aşağıdaki…
Olay ve Olgu Kavramı | Tarihi Olay ve Olgu Örnekleri Tarihi Olay : İnsan topluluklarının dini, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda meydana getirdikleri kısa süreli…
Tarihi Olaylar İncelenirken Objektifliğin sağlanması Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir? Tarihi Olay : İnsan topluluklarının dini, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda meydana getirdikleri kısa süreli…
Tarihi Olaylar İncelenirken Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir? Tarihi Olay : İnsan topluluklarının dini, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda meydana getirdikleri kısa süreli…
Tarihi Olayların Özellikleri Nelerdir? Tarihi Olay : İnsan topluluklarının dini, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda meydana getirdikleri kısa süreli…
Tarihi Olay Nedir? Tarihin Tanımı : Geçmişteki olayları yer ve zaman göstererek, neden-sonuç ilişkisi içerisinde, belgelere dayanarak,…
Tarih Öğrenmenin Sağladığı Yararlar Nelerdir? Tarihin Tanımı : Geçmişteki olayları yer ve zaman göstererek, neden-sonuç ilişkisi içerisinde, belgelere dayanarak,…
Tarihin Konusu Nedir? Tarihin Konusu : İnsan topluluklarının siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel ve dini etkinliklerdir. Tarihin Tanımı…
Tarihin Tanımı Nedir? Tarihin Tanımı: Geçmişteki olayları yer ve zaman göstererek, neden-sonuç ilişkisi içerisinde, belgelere dayanarak,…
Sultan ünvanını kullanan ilk Türk hükümdarı kimdir? Sultan ünvanını kullanan ilk Türk hükümdarı : Gazne hükümdarı Sultan Mahmut
Tarihte kurulan ilk Türk İslam devleti hangisidir? Tarihte kurulan ilk Türk İslam devleti : Karahanlılar
Türkler İslamiyeti hangi olayla kabul etmiştir? Türklerin İslamiyete geçişi Talas Savaşı sonrası başlamıştır.
Türkleri Ana yurdu olan Orta Asya’dan göçe zorlayan devlet hangisidir? Türkleri Ana yurdu olan Orta Asya’dan göçe zorlayan devlet Çin devletidir.
Türklerin geleneksel savaş taktiğinin adı nedir? Türklerin geleneksel savaş taktiğinin adı : Hilal Taktiği (Bozkurt,turan,Sahte Ricat)
İlk Türk Devletlerinde Türklerin yaşam şekillerine bağlı olarak savaş anında herkesin savaşa gitmesi nedeniyle Türklere verilen ad nedir? İlk Türk Devletlerinde Türklerin yaşam şekillerine bağlı olarak savaş anında herkesin savaşa gitmesi nedeniyle…
Dünyada ilk kez orduda onluk sistemi kullanan kimdir? Dünyada ilk kez orduda onluk sistemi kullanan kişi Asya Hun hükümdarı Mete Han dır.
İlk Türk devletlerinde ölüler için yapılan törenlere ne ad verilirdi? İlk Türk devletlerinde ölüler için yapılan törenlere YUĞ adı verilirdi. Yuğ, eski Türklerde ölen kişinin…
İlk Türklerde Zafer ve bayramlarda düzenlenen büyük şenliklere ne ad verilirdi? İlk Türklerde Zafer ve bayramlarda düzenlenen büyük şenliklere toy adı verilirdi.
İlk Türk devletlerinde devlet işlerinde yardımcı olarak bulunan meclisin adı nedir? İlk Türk devletlerinde devlet işlerinde yardımcı olarak bulunan meclisin adı : Kurultay Kurultayı örneklendirmek…
İstanbul’u kuşatan ilk Türk Devleti hangisidir? İstanbul’u kuşatan ilk Türk Devleti Avarlardır. İstanbul’u kuşatan ilk Türk Devleti ile alakalı daha fazla bilgiye…
Avrupa’da kurulan ilk Türk Devleti hangisidir? Avrupa’da kurulan ilk Türk Devleti Avrupa Hun Devletidir.
Çin Seddi hangi ülkenin saldırılarını önlemek için yapılmıştır? Çin Seddi, Asya Hun Devletinin saldırılarını önlemek için yapılmıştır.
Tam anlamıyla yerleşik hayata geçen ilk Türk devleti hangisidir? Tam anlamıyla yerleşik hayata geçen ilk Türk devleti : Uygurlar
İlk Türk devletlerinin inandığı din nedir? İlk Türk devletlerinin inandığı din Gök Tanrı dinidir. Gök Türkler’in dini, Gök Tanrı dinidir. Gök Tanrı…
Türklerin kullandığı ilk alfabe nedir? Türklerin kullandığı ilk alfabe : Göktürk Alfabesi Göktürk Alfabesi 38 harflidir. 4 ünlü ve 34 ünsüz harften…
Orhun Abideleri hangi Türk devleti zamanında dikilmiştir? Orhun Abideleri II. Göktürk (Kutluk) devleti zamanında dikilmiştir. Göktürk devleti aynı zamanda tarihte Türk adını…
Tarihte bilinen ilk Türkçe yazılı belge nedir? Tarihte bilinen ilk Türkçe yazılı belge : Orhun Kitabeleri Tarihte “Türk” adının geçtiği yazılı ilk metinler Orhun…
Tarihte Türk ismini kullanan ilk Türk devlet hangisidir? Tarihte Türk ismini kullanan ilk Türk devleti Göktürk Devletidir.
Asya Hunlarının önünden batıya kaçan kavimlerin oluşturduğu harekete ne ad verilir? Asya hunlarının önünden batıya kaçan kavimlerin oluşturduğu harekete Kavimler Göçü denir. Kavimler göçü nedenleri;…
Asya Hun devleti en parlak dönemini hangi hükümdar döneminde yaşamıştır? Asya Hun devleti en parlak dönemini Metehan döneminde yaşamıştır. Asya Hun Devleti; Orta Asya’da bilinen ilk…
Anadolu’ya sefer düzenleyen ilk Türk devleti hangisidir? Anadolu’ya sefer düzenleyen ilk Türk devleti : Hunlar
Anadolu’yu Yurt edinmek amacıyla Anadolu’ya yapılan ilk düzenli akınlar hangi devlet ve hükümdar döneminde gerçekleşmiştir? Anadolu’yu Yurt edinmek amacıyla Anadolu’ya yapılan ilk düzenli akınlar Büyük Selçuklu Devleti zamanında Çağrı Bey …
Selçuklularla Bizanslılar arasında gerçekleşen ilk savaş hangisidir? Selçuklularla Bizans arasında gerçekleşen ilk savaş Pasinler savaşıdır. Pasinler Savaşı, 18 Eylül 1048 tarihinde, …