DGS 0.5 Ham Puan Kuralı Nedir?
DGS 0.5 Ham Puan Kuralı Nedir?
DGS 0.5 ham puan kuralı sınavda sorulan Sayısal ve Sözel test gruplarından her ikisinden de 0.5 puan alacak şekilde net yapılması gerektiğidir. Öğrenci arkadaşlarımızın burada dikkat etmesi gereken bu kuralı sınav esnasında unutmamaları ve 0.5 ham puan kuralını geçmeleri gerektiğidir. Zira yarım puan kuralı yani her iki test grubunun birinden dahi 0.5 yarım puan alacak şekilde net yapılmadığı takdirde sınava giren adayın puanı hesaplanmayacaktır , diğer bir deyişle aday sınavdan “0” aldı olarak kabul edilecektir.
2018 DGS: 94 BİN ADAY 0.5 KURALINA TAKILDI
Sınavlarda 0.5 ham puan kuralı ilk kez Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geldi. Sınavın ilk oturumu olan ve tüm adayların katılmak zorunda oldukları Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) Türkçe ve Matematik testlerinin her birinden 0.5 ham puan çıkaramayanların yani yarım neti olmayanların puanlarının hesaplanmayacağı açıklandı. Ancak o dönemde ÖSYM’nin yaptığı çalışma bu kural uygulandığında puanı hesaplanmayacak aday sayısının 600 binleri bulacağını gösterince kural değişti. İki test yerine sadece 1 testten de yarım net çıkanların puanlarının hesaplanmasına karar verildi.
0.5 Ham Puan Kuralının DGS Sınavına Etkisi
0.5 Ham puan kuralı sınava fazlasıyla etki etmektedir. Zira sayısal veya sözel adayın hazırlanmış olduğu alandan full yapsa dahi diğer test grubundan 0.5 puan alacak şekilde net yapmaması durumunda sınavı geçersiz sayılacak. Geçen yıl yapılan DGS sınavında bu kural ilk kez uygulanmış ve 94 bin üzerindeki adayın puanı 0.5 ham puan kuralından dolayı hesaplanmamıştır.
2021 DGS’de 0.5 Ham Puan Kuralı Olacak Mı?
Bu yıl sınava hazırlanan öğrenci arkadaşlarımızı en çok sorduğu soruların başında hiç şüphe yok ki 2021 DGS de 0.5 ham puan kuralı olacak mı sorusu. Bu yılda yapılacak olan sınavda 0.5 ham puan kuralının olacağını ve yine geçen seneki gibi uygulanacağını söyleyebiliriz.
DGS PUANININ HESAPLANMASI
Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.
DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A’da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.