Fizik Bilimine Giriş
Fizik Nedir?
Fizik, madde ile enerji arasındaki etkileşimi inceleyen ve doğada gerçekleşen olaylarla ilgili mantıklı açıklamalar yapan uygulamalı bir bilim dalıdır. Fizik (Yunan physikos’tan ) makroskopik ve mikroskopik düzeyde doğayı tüm yönleriyle inceler anlamına gelmektedir.
Tarih boyunca yaşamını sürdüren insanoğlu yağmurun nasıl yağdığını, şimşeğin ve yıldırımın nasıl oluştuğunu , gezegenlerin nasıl hareket ettiği gibi sorulara cevap aramış, ve bu sorular insanoğlunu araştırmaya sevk etmiş. İnsanların doğada gerçekleşen olayları açıklama isteğinden doğdu. Bu duruma uygun bir başka tanımla; Fizik doğayı anlama, doğal olayların neden ve sonuçlarının öğrenme ve bunları matematiksel metotlarla ifade etme işidir.
İnsanoğlu tekerleğin icadında yuvarlanan kayalardan esinlenmiştir
Fizik bilimiyle uğraşan bilim insanlarına fizikçi denir. Fizikçi bilimsel metotlar kullanarak maddenin temel özeliklerini inceler. Bu incelemelerini yaparken fizik biliminin sorgulanabilir, denenebilir, yanlışlanabilir ve elde edilen verilere dayandırılabilir olduğunu bilir. Fizikçilerin amacı, doğaya insanlığın yararına olacak şekilde yön verebilmektir.
Günümüzde fizik sadece fizikçilerin bir uğraş alanı değildir. Fizik; konularıyla uzaktan yakından herkesi ilgilendiren bir bilim dalıdır. Fiziğin konuları arasına, elektron, kuarklar gibi maddelerin yapısını oluşturan en küçük yapı taşlarından, evrendeki yıldızların ve galaksilerin işleyişine varıncaya kadar tüm doğa olaylarını kapsayan geniş bir alan girmektedir.
Fizik Alt Dalları
Günümüzde fizik sadece fizikçilerin bir uğraş alanı değildir. Fizik; konularıyla uzaktan yakından herkesi ilgilendiren bir bilim dalıdır. Fiziğin konuları arasına, elektron, kuarklar gibi maddelerin yapısını oluşturan en küçük yapı taşlarından, evrendeki yıldızların ve galaksilerin işleyişine varıncaya kadar tüm doğa olaylarını kapsayan geniş bir alan girmektedir.
Mekanik : Mekanik, kuvvet etkisinde nesnelerin hareketini inceler. Mekaniği kendi arasında kısımlara ayırabiliriz. Kuvvet etkisinde dengede olan cisimleri inceleyen kısmına statik, kuvvet etkisinde hareketli cisimleri inceleyen kısmına dinamik ve kuvvet etkisine bakılmaksızın sadece cisimlerin hareketini inceleyen kısmına kinematik denir.
Mekaniğin bilimi ;Sesin oluşumu ,uçağın uçması, yanardağ patlaması, rüzgarın oluşumu, makara ile yük taşınması, yer çekimi gibi kuvvet etkisi ile gerçekleşen olayları açıklamaya çalışır. İnşaat ve Makine mühendisliği mekanik ile ilgili mesleklerdir.
Mekanik alanında çalışma yapan en önemli bilim insanları Yerçekimi ve hareket yasaları ile ilili çalışmalar yapan Sir isaac Newton, gezegenlerin hareketini açıklayan Kepler, sıvıların kaldırma kuvvetini bulan Arşhimed’dir
Kuvvet konusu ile ilgili daha detaylı bilgi için kuvvet nedir yazımızı inceleyiniz.
Elektromanyetizma: Elektromanyetizma elektrik ve manyetizma alanlarının birleşiminden oluşmuştur . Elektrik yüklerini, yüklerin hareketini, birbirleriyle etkileşimini ve yüklerin oluşturduğu elektrik akımını aynı zamanda mıknatısları , mıknatısların etkileşimini, manyetik alan konularını inceler. Maglev Trenler, pusulalar, manyetik rezonans görüntüleme(MR) elektro manyetizmanın teknolojide kullanımına örnektir.
Termodinamik: Isı ve sıcaklık arasındaki ilişkiyi inceler.
Optik : Işıgın doğasını, kırılma, yansıma gibi ışıkla ilgili olayları açıklar, ayna ve merceklerin kullanım alanı ve yapısını açıklar.
Atom ve molekül fiziği : Maddenin yapısını oluşturan atomları ve atomlar arası ilişkileri inceleyen fizik dalıdır.
Katıhal fiziği: Katı maddelerin esneklik, eletriksel ve optik özelliklerini inceler.
Plazma fiziği: Maddenin dördüncü hâli olan plazma halini;
Nükleer fizik: Atom çekirdeğini inceler.