İç Mimarlık Mezunları Nerelerde Çalışabilir? İş Olanakları Nelerdir?

İç Mimarlık Mezunları Nerelerde Çalışabilir? İç Mimarlık Mezunlarının İş Olanakları Nelerdir? gibi sorular seçeceğiniz mesleğin geleceğini bilmeniz açısından gerçekten önemli sorulardır.

İç Mimarlık bölümü her zaman popülerliğini koruyarak iş olanaklarını sürdürür. Çizime, görsele ve dekorasyon tasarımına meraklı olanlar, bu konuda kendilerini profesyonel anlamda geliştirerek üniversite eğitimini İç Mimarlık üzerine alabilirler.

İç Mimarlık bölümünden lisans almaya hak kazananlar ”İç Mimar” ünvanını alırlar. İlgili bölüm Mimarlık Fakültesi’ne bağlıdır. Bu bölüme Sayısal puan türü ile girilebilir. Lisede Sayısal alanda eğitim görmüş öğrencilerin ağırlıklı olarak okuduğu bir bölümdür. Bölümde mesleki derslerde teknik ağırlıklı eğitim verildiği ve alan hesaplamaları ağırlıkta olduğu için sayısal bir puan türü ile öğrenci alımı gerçekleşir.

İç Mimarlık bölümünde gerçek alanı projeye aktarırken çok ayrıntılı hesaplamalar gerekir. Bunun için ilk yıllarda Matematik ağırlıklı dersler alınır. Teknik Çizim gibi uygulama dersleri de ilk dönemlerde başlar.

İleriki yıllarda sürekli proje bazlı çalışılır. Yazılı sınavlardan çok uygulama ağırlıklı bir puanlama sistemi vardır.
İç Mimarlık bölümü bulunan bazı üniversiteler; İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’dir.

İç Mimarlık bölümü mezunları çeşitli alanlarda iş imkanına sahip olurlar. Özellikle inşaat sektöründe istihdam alanları oldukça geniştir. İç Mimar olarak kapalı mekan tasarlarlar. Özel sektörde yapı ve dekorasyon alanında, inşaat firmalarında ofis ve saha alanlarında çalışırlar.

Otel odaları tasarımı, restoren tasarımı, sosyal tesis dizaynı, güzellik merkezi ve kişisel ev çizimleri gibi konularda İç Mimarlara büyük görev düşer.

Resmi kurumlarda da İç Mimar istihdamı sağlanır. TOKİ, KİPTAŞ gibi devlet destekli konut ve ticari saha inşa etme faaliyetindeki kurumlar her yıl KPSS ve ayrıca kurum içi sınavlar ile İç Mimar alımı yaparlar.

İç Mimarlar genellikle ekip çalışması ile projeler hazırlarlar. Küçük işletme ya da ev projeleri dışında sosyal tesis, toplu konut gibi projelerde ekip çalışmaları olmazsa olmazdır. İş dağılımı olmamakla birlikte ortak fikir yürütülerek proje hazırlanır. İş dağılımı net çizgilerle belirlenmemesine karşın herkes belirli bir alana yoğunlaşarak ortaya çıkacak olan projenin en iyi şekilde hazırlanması sağlanır.

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.