İngilizce Eğitim Veren Hukuk Fakülteleri
Koç Üniversitesi – Hukuk Fakültesi
Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin programındaki evrensel ilkelere dayalı, karşılaştırmalı ve uluslararası içeriğe sahip tüm dersler İngilizce dilinde sunulmaktadır. Bu sayede öğrencilerine İngilizce yetkinlik kazandıran Koç üniversitesi, öğrencilerine 2008,2011 ve 2013 yıllarında Jessup Uluslararası Kurgusal Mahkeme Yarışması’nda Türkiye temsilciliği için destek vermiş ve pişman olmamıştır. Öyle ki, Jessup Uluslararası Kurgusal Mahkeme Yarışması’na katılan hukuk öğrencileri, yazılı ve sözlü anlamda en başarılı öğrenciler seçilmiştir. Koç Üniversitesi’nin yurtdışı bağlantılarının kuvvetli olması, öğrencilerine geniş bir network ve kolayca staj bulmalarını sağlaması, öğrencilerinin bu üniversiteyi ve bu bölümü seçme sebeplerinin başında geliyor.
Galatasaray Üniversitesi – Hukuk Fakültesi
Köklü bir devlet üniversitesi olan Galatasaray üniversitesi, Fransızca yeterliliği aradığından, öğrencilerin bu yeterliliğe sahip olmaması durumunda hazırlık okutmaktadır. Türk Özel Hukuku İsviçre; Türk Kamu Hukuku ise, Fransız hukukundan esinlenmiştir. Bu durumu dikkate aldıkları için öğrenim dili Türkçe uygulanması gereken derslerde Türkçe olup, diğer tüm derslerde Fransızcadır. İngilizce ise zorunlu ikinci yabancı dildir. Bu doğrultuda, anadilleri Fransızca ya da İngilizce olan akademisyenlerin seçilmesine özen gösterilmiştir.
Yeditepe Üniversitesi – Hukuk Fakültesi
İstanbul’un Ataşehir ilçesinde bulunan hukuk fakültesi 1996 yılından beri hukuk alanında eğitim vermektedir. Alanında başarılı okullardan biri olan Yeditepe Üniversitesi, ileri düzeyde İngilizce eğitimi vermekle kalmayıp, bunun yanı sıra Almanca eğitimi de vermektedir. İngilizce düzeyi fakülteye başlamak için yeterli olmayan öğrenciler için hazırlık okulu bulunmaktadır. Hukuk alanında yabancı dil eğitimine önem veren Yeditepe üniversitesinin misyonlarından biri de öğrencilerini en az bir yabancı dile ileri düzeyde hakim ve uluslararası alanda da çalışabilir hukukçular yetiştirmektir.
Kadir Has Üniversitesi – Hukuk Fakültesi
Hukuk eğitimine 2003-2004 yıllarında başlamış olan Kadir Has Üniversitesi hukuk fakültesi, İstanbul Fatih’te bulunan Tarihi Tekel Cibali binasının yerinde bulunmaktadır. Uluslararası hukuk alanına önem verilmekte ve bünyesinde barındırdığı öğrencilerine de bu doğrultuda oldukça iyi bir İngilizce eğitim vermektedir. Yurtdışı eğitimine de önem veren fakülte, öğrencilerine bu noktada çeşitli programlarla fırsatlar sunmaktadır. Fakültede eğitim-öğretim dili, Türk hukukuna ilişkin zorunlu temel derslerde Türkçe, yabancı hukuk sistemleriyle bağlantılı derslerde ise İngilizcedir. Lisans eğitimine başlamadan önce öğrenciler İngilizce yeterlilik sınavına tabii tutulurlar ve İngilizce düzeyi fakülteye başlamak için yeterli olmayan öğrenciler hazırlık programında öğrenim görürler.
İstanbul Şehir Üniversitesi – Hukuk Fakültesi
Fakülte, İstanbul’un Kartal ilçesinde bulunan kampüste yer almaktadır. Verilen İngilizce eğitimi müfredatının yüzde 30 unu kapsamaktadır. Bu doğrultuda, öğrenciler lisans eğitimlerine başlamadan önce yeterlilik sınavına tabii tutulurlar. Barajı geçemeyen öğrenciler zorunlu Hazırlık programında öğrenim görürler. Üniversite, öğrencilerine yurtdışında staj yapabilme imkanı sunmaktadır. Bu uluslararası hukuk alanında çalışmak isteyen öğrenciler için muhteşem bir fırsat!
Yaşar Üniversitesi – Hukuk Fakültesi
İzmir Bornova’da bulunan üniversite, bünyesinde barındırdığı hukuk öğrencilerine verdiği İngilizce eğitimi oldukça kaliteli. Öyle ki, akademisyenleri bazı dersleri alışılageldik yöntemlerin dışında veriyor. Kimisi işlediği dersin içeriklerini interaktif bir şekilde kendi internet sitesi üzerinden de öğrencileriyle paylaşırken (dilerseniz buradan inceleyebilirsiniz), kimisi de dersin konusuna ilişkin videolar izletip öğrencilerine bu videolar hakkında sunum yaptırıyor. Sadece öğretmenden öğrenciye ulaşan, tek taraflı bir dil öğrenimi yerine, öğrencilere de dili kullanmaları için uygun bir ortam yaratılmakta.
İ. D. Bilkent Üniversitesi – Hukuk Fakültesi
Çankaya/Ankara’da bulunan üniversite, Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olma özelliği taşıyor. Hukuk öğrencilerine geniş vizyon ve analiz gücü vermeyi misyon edinen üniversite, lisans müfredatında ekonomi, muhasebe, finans, tarih gibi ilgili branşlarda da eğitim vermektedir. Türk hukukuna dair dersler Türkçe sunulurken, uluslararası hukuk dersleri İngilizce sunulmaktadır. Yurtdışı olanakları ve iyi referanslarıyla öğrencilerine kariyerlerinde oldukça yardımcı olmaktadır.
İstanbul Bilgi Üniversitesi – Hukuk Fakültesi
Kuruluşu 1997 yılında olan hukuk fakültesi, gelişen global dünyada ve uluslararası bağlantıların önemi arttıkça, biraz geç kalmış olsa da, İngilizce eğitimini 20 yıl sonrasında 2016-2017 eğitim yılından itibaren vermeye başlamıştır. Geç olsun güç olmasın diyoruz ve devam ediyoruz. İstanbul Bilgi Üniversitesi hukuk eğitiminde İngilizce eğitimini, uluslararası dersler kapsamında vermektedir. Bu da yüzde otuzluk bir orana denk gelmektedir. Ayrıca Avrupa (Erasmus) ve ABD’nin önde gelen üniversiteleri ile imzaladığı onlarca değişim anlaşmaları sayesinde, öğrencilerinin hukuki bilgilerini uluslararası anlamda da sınamaları için onlara olanak sağlamaktadır.
İzmir Ekonomi Üniversitesi – Hukuk Fakültesi
İzmir Ekonomi Üniversitesi, İngilizce dilde eğitime önem veren vakıf üniversitelerinden biri. İngilizce verilen bölüm derslerini üç başlık altında toplamışlar: Business Law (Ticaret Hukuku), International Law (Uluslararası Hukuk) ve Public Law (Kamu Hukuku) . Her öğrenci sertifika alabilmesi için bu üç başlık altındaki seçmeli derslerden en az 3 ders alma zorunluluğu var. Ders içeriklerini merak ederseniz, buradan inceleyebilirsiniz.
MEF Üniversitesi – Hukuk Fakültesi
İstanbul Sarıyer’de bulunan üniversite, verdiği eğitimde, eğitime yeni bir boyut getirmiş. Hukuk fakültesinde de dahil, eğitimde Flipped Learning sistemi uygulanmaktadır. Öğrenciler, öğretmen tarafından önceden yüklenen ve ders içeriğiyle alakalı slayt, video ve PDF leri önceden edinip, üzerine çalışıyorlar. Ders sırasında gerçekleşecek olan bilgi edinme ve anlama basamaklarını derse gelmeden önce geçip, derste de konuyla ilgili öğretmen eşliğinde uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme yapıyorlar. Bu hem zaman kazandırmış oluyor hem de öğrencilere bireysel çalışma ve başarı kazandırıyor. Her öğrencinin dersi anlama hızı aynı olmayacağından ve bireylerin öğrenme stillerini göz önünde bulundurursak etkili bir sistem olduğunu düşünüyoruz. İngilizce verilen hukuk derslerinde de bu sistem sayesinde İngilizce yetkinliği az olan öğrenciler de aktif hale gelebilir.
Araştırmalarımız doğrultusunda 10 hukuk fakültesinde verilen İngilizce eğitimi hakkında bilgi sağlamaya çalıştık. Aralarından bu üniversitelerde okuyan hukuk öğrencilerinden de bilgi almaya çalıştık. Kimisi İngilizce eğitiminden oldukça memnun; hukuk eğitiminde İngilizce, onlara farklı hukuki perspektif kazandırdığını düşünüyor bir başka öğrenciye sorduğumuzda da hukuki ingilizcenin ilerde iş bulma konusunda yardımcı olacağını düşünüyor. Çoğu, hukuki İngilizce öğreniminin onlara getirisi olduğunun farkında. Çoğu üniversitenin de öğrencilerine kazandırmak istediği vizyonlardan biri de İngilizcenin ilerde kariyerlerindeki önemini anlatmak ve onlara yurtdışında bu anlamda kendilerini iyi ifade edebilmelerini sağlamak. Biz de, hukuk gibi önemli bir alanda da eğitimin uluslararası boyutta kazandırılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.