Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?
Bu yazımızda ” Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir? ” sorusunu cevaplamaya çalışacağız.
Kitap okumak bir çok kişinin en vazgeçilmez tutkusu olsa da bazı kişilerinde pek de hoşlanmadığı bir aktivitedir. Oysaki kitap okumanın insana kattığı değerler bilinseydi eminim ki kitap okumaktan hoşlanmayan hiç kimse kalmazdı. Kitap okumak insanı bilgi yönünden oldukça geliştirirken aynı zamana da insan zihnine oldukça faydalı etkilerde bulunmaktadır.
Kitap okumak yıllardan beri süregelen belkide en iyi alışkanlıktır. Hatta ilk okul dönemlerinde bir çok öğretmenin çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek amacıyla, ders aralarında kitap okuma saatleri oluşturdukları görülür. Kitap okumak neden bu kadar önemli, faydaları nelerdir? Kitap okumak ilk olarak insanı içinde bulunduğu olumsuz duygulardan uzaklaştırıp tamamen esnemesine neden olur. Bununla beraber kitap okumanın zihinde oluşturduğu bir çok olumlu etki vardır. Bunlar şu şekillerdedir.
Kitap okumak insanlara ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları inceleme yeteneği kazandırır. Ayrıca okuyan kişiler çok okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için, hikmetli ve etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde etki de uyandırırlar. Bu etki ise insanlarla ilişkileri güçlendirmekte, kişiye daha sosyal bir karakter kazandırmaktadır. Dahası, geniş kelime dağarcığı, insanın daha fazla kavramla düşünebilmesini de sağlar. Yani düşünce kapasitesini ve kültür düzeyini artırır.
1-) Okumak Zihinsel Sağlığınızı Geliştirir
Araştırmalar zihinsel olarak uyarılmanın, Alzheimer ve Demans’ın ilerlemesini yavaşlattığını (ya da hatta önleyebildiğini), beyninizi aktif kullanmanın beyin gücünün kaybetmesini önlediğini göstermiştir.
Vücudun içindeki diğer tüm kaslar gibi, beynin de güçlü ve sağlıklı kalması için egzersiz yapması gerekmektedir. “Kullan ya da kaybet” ifadesi kapasitenin genişletilmesi ve korunması için beynin kullanılması gerektiğine atıf yapan çok güzel bir ifadedir. Bulmaca çözmek ve satranç gibi oyunlar oynamak da beyni kullanmaya yardımcı olmaktadır.
2-) Okumak Stresi Azaltmaktadır
İşyerinizle, kişisel ilişkilerinizle, ya da günlük hayatta karşılaştığınız sayısız başka sorunlarınızla ilgili ne kadar stresiniz varsa da, harika bir hikayede kendinizi kaybettiğiniz anda tüm stresiniz kaybolur. İyi yazılmış bir roman sizi diğer alemlere götürürken, çekici bir makale sizi rahatsız edecek gerginliklerden uzaklaştıracak ve sizi stresten koruyacaktır.
Okumanın stresi azaltma etkisi uykuyu artırma ve kolaylaştırma etkisi de yaratmaktadır.
Çoğu okuyucu bunu yaşayarak görebilir. Normal olarak elinizde bir kitapla uyuya kalmak gibi bir şey yoktur. Ancak stresli bir kişide okuma, uyku hapı gibi etki yaratabilmektedir. Özellikle yorgun ve stresliyseniz, okuma stresi azaltma etkisiyle sizi rahatlatır ve uyukuya dalmanıza neden olur. Bu anlamda uyku öncesi okuma stressiz bir uyku uyumak için iyi bir araçtır. Bu anlamda okuma sadece uykuya dalmanıza yardımcı olmaz, aynı zamanda genel uyku kalitenizi de artırır.
3-) Okumak Genel Bilgi Seviyenizi Artırır
Okuduğunuz her şey kafanızı yeni bilgi parçalarıyla doldurur ve bu bilgilerin ne zaman işe yarayacağını bilemezsiniz. Sahip olduğunuz daha fazla bilgi, karşılaşacağınız herhangi bir mücadeleyi daha donanımlı bir şekilde ele almanızı sağlayacaktır.
Unutmayın, şu veya bu sebeple paranızı, malınızı, mülkünüzü herşeyinizi kaybedebilirsiniz, ancak edindiğiniz bilgiyi sadece ölünce kaybedersiniz. Kitap okumanın faydaları arasında olan bilgi seviyenizin artması bağlantılı olarak empati kurmanızı ve kelime haznenizi de geliştirmektedir.
4-) Okumak Empati Kurmanızı Kolaylaştırır
Sizden farklı koşullarda yaşayan insanların yaşamı ve ortamları hakkında bir şeyler okumak, sizden farklı olanları anlamanızı ve onlarla ilişki kurmanızı kolaylaştırır.
Dünyayı ayaklarımızın önüne seren kitaplar vardır. Bu kitaplar bizi bir an kendi çevremizden uzaklaştırarak ve başkalarının gerçeklerini görmemizi sağlarlar. Bazı kitaplarda zihninizi değiştirme ve tamamen gözden geçirme gücü dahi vardır.
5-) Okumak Kelime Haznenizi Zenginleştirir
Ne kadar çok okursanız, o kadar çok kelimeyle karşılaşırsınız ve bu kelimeler kaçınılmaz olarak günlük kelime dağarcığınıza girerler.
İyi ve zengin bir lisanla konuşmak kişinin herhangi bir meslekte ilerlemesine de çok yardımcı olmaktır. Böyle bir beceriye sahip olmak özgüveninizi artırır. İyi bir okuyucu, iyi bir konuşmacı ve çeşitli konularda bilgili olanlar, diğerlerine göre daha hızlı bir şekilde (ve daha sıklıkla) terfiler alma eğilimindedirler. Bu anlamda okuma kariyer gelişiminize de büyük bir katkı sağlar.
6-) Okumak Yazı Yazma Becerilerinizi Geliştirir
Kitap okumanın faydaları arasında olan bilgi seviyenizin artması, empati becerinizin gelişmesi ve kelime haznenizin artması yazma becerilerinizi de olumlu yönde tetiklemektedir.
Yayınlanmış, iyi yazılmış çalışmalara maruz kalmak, kendi yazarlığınız üzerinde de kayda değer bir etkiye sahiptir. Çünkü diğer yazarların ritmini, akışkanlığını ve yazma stillerini gözlemlemek, kendi çalışmanızı da etkilemektedir.
7-) Okumak Hafıza Gücünüzü Geliştirir
Bir kitabı okurken, bir dizi karakterin, arka planların, hırsların, tarihlerin ve nüanslarının yanı sıra, hikaye boyunca yollarını çizilen farklı yayları ve alt grafikleri de hatırlamanız gerekir. Hatırlanması gereken bir bilgiler beyninizi geliştirir ve benzeri şeyleri nispeten kolay hatırlamanızı sağlar.
Oluşturduğunuzu bilgisel ilişkler, yeni sinapsları (beyin yolları) güçlendirir. Bu hem kısa süreli hatırlamada, hem de ruh halinizi dengelemede yardımcı olan mevcut snaps bağlarını güçlendirir.
😎 Analitik Düşünmeyi Geliştirir
Hiç şaşırtıcı bir gizemli bir roman veya kitap okudunuz ve kitabı daha bitirmeden önce gizemi çözdünüz mü? Eğer öyleyse, verilen tüm ayrıntıları yakalamış ve bunları sıralayarak çalışmanıza eleştirel ve analitik düşünmeyi de koyabilmişsiniz demektir.
Ayrıntıları analiz etmek için gerekli olan aynı yetenek, aynı zamanda başka olayların eleştirilmesi söz konusu olduğunda da elverişli bir hale gelmektedir. Ayrıca bu beceri okuduğunuz bir rapor vb. şeyin iyi yazılmış olup olmadığının belirlenmesi sırasında da etkili olacaktır.
9-) Okumak Odaklanmanızı ve Konsantrasyonunuzu Geliştirir
İnternet dominant dünyamızda, her gün, aynı anda milyonlarca farklı dikkat çekici bizi farklı noktalara çekmektedir.
Ortalama bir kişi bir görev üzerinde çalışırken, 4 – 5 dakikalık bir zaman diliminde, aynı anda e-postaları kontrol etmekte, internet üzerinden birkaç kişiyle mesajlaşmak, twitter’e göz kulak olmakta, akıllı telefonunu izlemekte ve iş arkadaşları ile etkileşimde bulunmaktadır. Bu tür hiperaktif benzeri davranışlar stres düzeyininizin yükselmesine ve verimliliğinizin azalmasına neden olmaktadır.
Bir kitabı okurken, tüm dikkatiniz okuduğunuz öyküye odaklanır – dünyanın geri kalanı dikkatinizden düşer ve kendinizi okuduğunuzu her ince ayrıntının içine çekebilirsiniz.
İşe başlamadan önce örneğin, toplu taşıma araçları ile işe geliyorsanız sabah işe gidip geldiğinizde 15-20 dakika kadar okumaya çalışın. Bu faaliyetin ofise gittiğinizde de odaklanmanızı artıracağını göreceksiniz.
10-) Okumak Huzurlu Olmanızı Sağlar
İyi bir kitap okumaya eşlik eden rahatlamanın yanı sıra, okuduğunuz konunun iç huzuru ve sakinliği de beraberinde getirmesi mümkündür.
Ruhsal metinleri okumak tansiyonu düşürür ve büyük bir rahatlık duygusu oluşturur. Bazı kişisel gelişim kitaplarının bazı duygusal bozukluklarından ve hafif ruhsal hastalıklardan muzdarip insanlara yardım ettiği görülmüştür.
11-) Okumak Ücretsiz Bir Eğlence Kaynağıdır
Birçoğumuz kitapları satın almaktan hoşlanıyor olsak da bazen oldukça pahalı olabilirler. Düşük bütçeli eğlenceler için, yerel kütüphanenizi ziyaret edebilir ve ücretsiz olarak kullanılabilen sayısız kitabın ihtişamını yaşayabilirsiniz. Kütüphanelerin aklınıza gelebilecek her konuda kitaplar vardır.
Yerel bir kütüphaneye sahip olmayan bir bölgede yaşıyorsanız, ayrıca, ücretsiz e-kitapları indirebileceğiniz birçok çevrimiçi kaynaklar vardır.
Bir süre bilgisayarınızdan ve cep telefonunuzdan uzak durun, bir kitap açın ve bir süre ruhunuzu yenileyin.