Kitle iletişim araçları bağımsız ve tarafsız olmaz ise doğru haber alma hakkını kullanabilir miyiz? Neden?

Bu yazımızda ” Kitle iletişim araçları bağımsız ve tarafsız olmaz ise doğru haber alma hakkını kullanabilir miyiz? Neden? ” sorusunu cevaplamaya çalışacağız.

Doğru bilgi alma hakkı ile düşünceyi açıklama ve iletişim özgürlükleri birbiriyle bağlantılıdır. İnsanların düşüncelerini özgürce açıklayamadıkları ya da açıklasalar bile kitle iletişim araçlarının bu bilgileri olduğu gibi aktaramadığı bir toplumda doğru bilgi alma hakkı da gerçekleşemez. Oysa demokrasilerde kişilerin sağlıklı kararlar verebilmesi için doğru haber almaları büyük önem taşır.

Doğru bilgi alma hakkı uluslararası bir haktır ve haberin kitle iletişim araçları ile özgürce dolaşmasının bir sonucudur. Bu şekilde elde edilen bilgi ise düşünceyi açıklama ve kitle iletişim özgürlükleri ile başka insanlara iletilir.”

Bireyin haber alma hakkını sağlayan ve toplumdan gelen istekleri yansıtarak kamuoyu oluşmasına aracılık eden özgür basın, düşünceyi açıklama özgürlüğünün en etkin aracıdır. Basında yani kitle iletişiminde özgürlük, düşünceyi açıklama özgürlüğünün tamamlayıcısıdır. Bu nedenle özgürce düşünebilmek, düşündüklerini özgürce açıklayıp yayabilmek için kitle iletişiminin özgür olması gerekir.

Kitle iletişim araçları televizyon, telefon, bilgisayar, kitap, dergi, gazete gibi küresel ve ulusal yayın yapabilen araçlar olarak bilinmektedir. Kitle iletişim araçları sayesinde doğru haber alma ve iletişim kurma imkanı da sağlanmaktadır. Kitle iletişim araçlarının halkın doğru haber almasında etkili olduğu da bilinmektedir.

Kitle iletişim araçlarının halkın doğru haber alma hakkını yerine getirdiğini düşünüyoruz. Çünkü halka doğru haber ulaştırma kanunen gerekli görülen bir iştir. Halkın da haber alma hakkı olduğu için haberi doğru ve güvenilir bir kaynaktan almak gerekir. Bu nedenle kitle iletişim araçları sıklıkla kullanılmaktadır.

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.