Suç ve Ceza – Dostoyevski (Konusu, Kitap Özeti, Karakterleri)

Suç ve Ceza kitabı, Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin olgunluk döneminin ilk büyük romanıdır. Dünya klasikleri arasında yer alan yapıt toplumsal kötülüklerin sebeplerini ortaya koyarken kötülükleri yapanların cezalarını çekmesi gerektiğini anlatır. Suç ve Ceza, Rusya’daki yaşamı çok canlı bir biçimde yansıtması bakımından da dikkat çekicidir.

Suç ve Ceza Dostoyevski

Suç ve Ceza Kitabının Türü : Roman

Suç ve Ceza Kitabının Yazarı : Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

Suç ve Ceza Kitabının Yayın Tarihi : 1866’da Rus Habercisi adlı edebiyat dergisinde yayınlandıktan sonra kitaplaştırılmıştır.

Ülke : Rusya

Suç ve Ceza Kitabının Orijinal Dili: Rusça

Suç ve Ceza Kitabının Ana Fikri : Başkalarına yapılan suçun cezası mutlaka çekilir temeline dayanmaktadır.

Suç ve Ceza Kitabı Hakkında Bilgi : Dostoyevski’nin Sibirya’da cezaevinden döndükten sonra yazdığı roman, yazarın en uzun ikinci romanı olma özelliği taşır. Bununla birlikte yazarın olgunluk döneminin ilk büyük romanıdır. Romanda Rusya’ nın büyük şehirlerinden Petersburg’taki yoksul halkın hayatı anlatılır.

Suç ve Ceza – Dostoyevski Kitap Özeti (Kısa Özet)

Rodya Romanoviç Raskolnikov yoksul bir gençtir; Petesburg Üniversitesi’ndeki hukuk öğrenimini yarıda bırakır. Aklı Batı’dan gelen siyasi ve felsefi düşüncelerle karmakarışıktır. Nefret edilen, kötü bir tefeciyi öldürecektir. Böylece finansal problemlerini çözerken aynı zamanda dünya kötü, değersiz bir parazitten temizlenecektir. Raskolnikov, daha yüksek bir amaca hizmet eden bir cinayetin kabul edilebilir olduğuna inanır. Bir sürü hesap kitaptan sonra harekete geçer ve kadının evine giderek onu baltayla vahşice öldürür. O anda, Alonya ile birlikte yaşayan ve kimseye bir zararı dokunmayan üvey kız kardeşi beklenmedik biçimde içeri girdiğinden, Raskolnikov onu da öldürmek zorunda kalır. Müşterilerin rehin için bıraktıkları birkaç küçük süs eşyasını alır ve kimseye görünmeden oradan ayrılır.

Kimsenin kendisini görmediğini bildiği halde, Raskolnikov son derecede tedirgindir. Tedirginliği ailesi ve yakın çevresini de etkilenir. Raskolnikov’un hayatında üç kadın vardır. Bunlardan ilki olan annesi, düşkün ve müşfik bir kadındır. Hayatındaki ikinci kadın, kız kardeşi Dounia’dır. Hayatındaki üçüncü kadın ise Marmeladov adındaki işsiz kâtibin kızı Sonia’dır. Raskolnikov onunla ara sıra buluşmuş, arkadaşlık etmiştir. Sonia’nın ailesi, babasının ayyaşlığı yüzünden çok yoksuldur. Sonia, ailesine bakmak için fahişelik yapmaya başlamıştır.

Raskolnikov, öldürdüğü kadının evinden aldıklarını ve diğer delilleri saklayıncaya kadar çılgın gibidir. Ödenmemiş bir borç yüzünden karakola çağrıldığında polislerin yanında baygınlık geçirir. Günlerce hasta yatar. “Katilin cinayet yerine dönmesi” kuralına uygun olarak, yakalanmayı ve rahatlamayı, arınmayı isteyen genç adam, öldürdüğü tefeci kadının evine gelir. Komiserle tanışır ve davranışlarıyla dikkat çekerek soruşturmanın baş zanIısı olur. Zeki bir adam olan Komiser Porfiry Petro viç, Raskolnikov’un katil olduğunu düşünür.

Raskolnikov, Sonia’ya suçunu ve aşkını itiraf eder. Sonia fahişelik yapmasına rağmen inançlı ve iyi yürekli bir kızdır. Ona acır ve suçunu polise itiraf etmesi ve bedelini ödemesi gerektiğini söyler. Sonunda vicdan azabı Raskolnikov’a suçunu itiraf ettirir. Sibirya’ya sürgün edilir. Sonia onun serbest kalacağı günü bekleyecektir. Raskolnikov, yine de aşırı bir pişmanlık duymamaktadır. Fakat Sonia’nın sayesinde kendini dine verebilecektir.

Suç ve Ceza – Dostoyevski Kitap Özeti (Uzun Versiyon)

Petersburg’ta Rodion Raskolnikov adında bir öğrenci kusursuz bir cinayet işlemeyi hayal etmektedir. En sonunda bir baltayla; ihtiyar, dul bir rehinci kadınla olaya şahit olan üvey kardeşini öldürüp oturdukları evden bir miktar mücevher çalar.Raskolnikov odasına döndükten sonra polis gelir. Açlık ve hastalıktan iyice zayıflamış olan Raskolnikov, polise herşeyi itiraf etmek için hazırlanır; ama polis, ev sahibinin isteği üzerine öğrenciye kira borcunu ödemesini söylemeye gelmiştir. Polisin ne için geldiğini öğrenince Raskolnikov sevinçten bayılır.Kendine geldiği zaman sorguya çekilmiş, verdiği yanıtlar polisi şüphelendirmiştir. Raskolnikov, mücevherleri bahçede bir kayanın dibine saklamıştır. Odasına döner,dört gün ateş içinde yatar, iyileştiği zaman hastalığı sırasında polisin eve geldiğini, kendisinin bazı şeyler sayıkladığını öğrenir. Bu da aleyhindeki şüphelerin artmasına sebep olmuştur. Raskolnikov’un kızkardeşi Dunia’yla nişanlanmış olan Luzin düğün hazırlığı yapmak üzere Petersburg’a gelmiştir. Raskolnikov müstakbel eniştesini hiç sevmemiştir, çünkü kız kardeşinin bu adamla sadece ağabeyine para teminedebilmek amacıyla evlenmek istediğini bilmektedir. Luzin Raskolnikov’ı ziyaret eder.

Delikanlı eniştesini sevmediğini açıkça belli edince Luzin öfkeyle oradan uzaklaşır. Genç katil birdenbire sakinleşir. Sık sık dışarı çıkar, gazetelerde cinayet haberleri okur. Bir gün günlük bir gazeteyi okurken bir dedektif yanına yaklaşır. Genç öğrenci işlediği suçun verdiği heyecanla, biraz da geçirdiği hastalığın etkisiyle çok fazla konuşmuştur. Dedektif pekâlâ kendisinin katil olabileceğini anlatmaktan çekinmez. Ama buna rağmen bütün şüpheleri Raskolnikov’un üstünde toplayacak herhangi bir delil bulunmamıştır.Daha sonra Raskoinikov, Petersburg’un kenar mahallelerinden birinde bir intihar olayına şahit olunca, polise gidip her şeyi anlatmayı düşünür. Ama Marmeladov adındaki bir arkadaşına araba çarpıp ölünce bu kararından vazgeçer.

Raskoinikov, annesinden aldığı parayı arkadaşının dul karısına verir. Bir zaman sonra arkadaşlarının düzenlediği bir partiye gider. Orada arkadaşlarının da kendisinden yavaş yavaş şüphelendiklerini hisseder. Odasına döndüğünde annesiyle kızkardeşini onu bekler bulur. Onların gelişine hiç sevinmeyen Raskoinikov, onları bir bahane uydurup Razmuhin’in yanına bırakır.Razmuhin, Dunia’yı görür görmez çok hoşlanmıştır. Cinayet masası şefi Porfiri, Raskolnikov’la bir konuşma yapar. Genç öğrencişefin sorduğu kurnazca sorulara yanıt vermekte güçlük çeker. Bu, onun için birişkenceden farksızdır.

Raskoinikov annesine ve kızardeşine eniştesi Luzin’in aptal, işe yaramaz biradam olduğunu kabul ettirir. Enişteyi kovarlar. Kızın kalbinde boşalan yeri Razmuhin alır.Bu sırada Dunia’nın bir zamanlar çocukların baktığı ve çok sıkıntılı günlergeçirmesine neden olan Svidrgailov Petesburg’a gelmiştir. Adamın karısı ölmüştür. Dunia’ya yaptıklarını unutturmak için ona para vermek istemektedir.Razmuhin de zengin bir akrabasından para almış ve Dunia’yla birlikte kitap yayınlamaya başlamıştır. Raskolnikov’a da ortaklık önerirler, ama onun zihni bambaşka şeylerle dolu olduğundan kabul etmez. Annesi,kızkardeşi ve yeni eniştesiyle vedalaşır, kendisini bir daha aramamalarını söyler.

Raskoinikov, daha önce ölmüş olan arkadaşı Marmeladov’un fahişe kızı Sonya’nın yanına gider. Birlikte İncil’i okumaya başlarlar. Delikanlı, günahkâr kızın dinî inançlara bağlılığına hayran olmuştur. Kıza karşı büyük bir sempati beslemektedir. Bir gün ona rehinci kadınla kız kardeşini kimin, nasıl öldürdüğünü anlatacağına söz verir. Sonya’nın odasının yanındaki odayı kiralayan Svidrigaiiov, bu konuşmaları duymuş ve merakı artmıştır.

Marmeladov’un dul karısı, ölmüş kocasının arkadaşları şerefine bir parti verir. Bu partide Luzin, cebindeki paraları Sonya’nın çaldığını ileri sürer. Raskolniov’un Sonya’la ilgilendiğini fark eden Luzin, sırf eski kayınbiraderinden intikam için bu hileyi tasarlar. Luzin’in yavaşça parayı Sonya’nın çantasına koyduğunu gören bir misafirin şahitliği üzerine zavallı kızcağız ithamlardan kurtulur. Daha sonra Sonia’nın odasına gittikleri vakit Raskoinikov, iki kadını kendisinin öldürmüş olduğunu itiraf eder. Svidrigaiiov bu konuşmayı dinledikten sonra genç öğrenciye gelerek tüm sırlarını bildiğini açıklar. Artık Raskoinikov için hayat dayanılmaz bir hâl almıştır. Her gün şüphe ve endişe içinde yaşamaktadır.

Nihayetinde cinayet masası şefi Porfiri, Raskolnikov’un katil olduğunu söyleyiverir. Her şeyi açıklarsa, deli olduğu ileri sürülerek cezası hafifletilebilecektir. Svidrigaiiov, Dunia’ya erkek kardeşinin marifetlerini anlattıktan sonra onunla evlenmeye razı olduğu takdirde Raskolnikov’u kurtarabileceğini söyler. Kızı kandırıp kendi odasına kapadıktan sonra bunları anlatmıştır. Dunia, kendini kurtarmak için adamı tabancayla vurmaya kalkar, ama Svidrigaiiov çabukdavrandığı için bunu beceremez. A

dam, Dunia’ya son bir teklifte daha bulunup kabul ettiremeyince ona çok miktarda para verir, sonra da tabancayla intihar eder.Raskolnikov, annesi, kız kardeşi ve Sonya’nın sevgisinden emin olup, onlardan da cesaret alınca, polise suçlarını itiraf eder. Mahkemeye verilir, sekiz yıl Sibirya’da yaşamaya mahkûm edilir. Sonya da Raskolnikov’la beraber Sibirya’ya gider. Mahkûmlar kampına yakın bir kasabaya yerleşir. Raskolnikov ve diğer mahkûmlara karşı takındığı müşfik tavırlar yüzünden ona Küçük Sonya adını takarlar. Onun yardımıyla Raskolnikov yeniden dünyaya gelmiş gibidir.

Suç ve Ceza Kitap Değerlendirmesi

Romanın konusu çağdaş Rusya’dır. Kahraman çağdaştır, o yılların bütün acılarını, yaralarını içinde taşıyan genç bir öğrencidir Raskalnikov fakir ve iyi niyetli bir üniversite öğrencisidir. Maddi imkansızlıklar sonucu eğitimi bırakmak zorunda kalmış, kirasını bile doğru dürüst ödeyemediği pis ve köhne bir odada yaşamaya mecbur olmuştur. Maddi olarak çok sıkıştığı anlarda, para edebilecek eşyalarını rehin bıraktığı faizci bir yaşlı kadın vardır. Kadın kötüdür, kadın faizcidir, kadın, insanların zor durumda kalmalarından yararlanan bir insandır.Tabii bu fikirler Raskalnikov’u suça iten bahanelerdir.

Raskalnikov kadını öldürecek, paralarını alacak, öğrenimini tamamlayıp topluma faydalı bir insan olacaktır. Günlerce kafasında ölçer biçer. Muhakkak ki topluma faydalı bir Raskalnikov, faizci bir kadından çok daha iyidir diye düşünür ve kadını öldürür. Kitap Raskalnikov’un vicdan muhasebesiyle devam eder. Raskalnikov’un kendi için yaşama tutkusu onu iç dünyasında yüceleştirir ve hak, hukuk kavramlarının tamamını alt üst ederek çözümlemelerde bulunur. Fakat tasarladıkları altında boğulur ve tüm psikolojisi çöker. Kitap boyunca olayları Raskalnikov’un gözüyle görüyor.

Istırabı onunla yaşıyorsunuz. Kitabın diğer bir özelliği de, kominizm’in yayıldığı bir dönemde ve yerde, kahramanların dine yönelmesi. Yazar; özellikle en günahkar görülen karakterleri (Sonya ve Raskalnikov) inanca yöneltmiştir. Kimlikler değil, kişilikler önemlidir mesajı da verilmek istenmiştir. Suç Nedir? Ceza Nedir? Amaca ulaşmak için her yol mubah mıdır? Raskalnikov haklı mı? Asıl suçlu kim? Raskalnikov mu? Toplum mu? Tefeci kadın mı? gibi soruları düşündüren yazar her okurun kendisine göre, inançlarına, hayata bakış açısına göre yorumlayabileceği, fikir edineceği bir uslup takip etmiştir.

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.