Suğla Gölü

Suğla Gölü veya Yalıhüyük Gölü, Türkiye’nin Konya ilinin güneybatı kesiminde yer alan göl. Oluşumu Karstiktir. Yağışlı yıllarda alanı iyice genişlemekte kurak yıllarda ise göl kurumakta ve alüvyonlu göl tabanı ortaya çıkarak, iyi bir tarım alanı oluşturmaktadır. Suyu tatlıdır.
Suğla Gölü Geniş Resim

Suğla Gölü Nerededir?

Suğla Gölü, Konya ili Seydişehir ilçesi sınırlarında bulunan Suğla Gölü Konya halkının pek bilmediği ve ziyaret edilmeyen göl, çoğunlukla çevre köylülerin sulama kaynağı olan küçük bir göldür. Meşhur Tınaz tepe Mağaralarının bulunduğu yöre yani Seydişehir İlçesinin 18 Km Kuzeyinde bulunmaktadır. Suğla Gölü, Türkiye’nin Konya ilinin güneybatı kısmında yer alan göldür. Suğla tektonik bir göldür. Yağışların bol olduğu dönemlerde alanı iyice genişlemekte kurak dönemlerde ise göl iyice küçülerek neredeyse yok olmaktadır. Kurak olan dönemlerde alüvyonlu göl tabanı ortaya çıkarak, iyi bir tarım alanı oluşturmaktadır.

Suğla Gölü Özellikleri

Beyşehir Gölü’nden çıkan sular önceleri Suğla Gölü’ne dökülmekteydi. Beyşehir Gölü’nün çıkışına regülatör yapılarak sular kanalize edildi. Beyşehir Gölü’nden çıkan sular artık Suğla’ya uğramadan Çarşamba Suyu’na bağlandı. Suğla Gölü önemli bir kaynağında mahrum oldu ve sonucunda küçüldü. 16.000 hektarlık göl, 2.500 hektara kadar küçüldü. 1999 yılında gölün geri kazanılmasına devletçe karar verilerek rezervuar alanına çevirme kararı alınmıştır. 2003 yılında proje tamamlanmış, ancak 4.000 hektarlık alan göl haline gelebilmiştir. Küçülen gölün eski tabanı ise tarım arazisine çevrilmiştir. Ancak doğal dengesi bozulan Suğla Gölü yağışlı mevsimlerde taşarak, göl arazisinden tarım arazisine çevrilen tarım alanlara zarar vermektedir.
Beyşehir Gölü ve Apa Baraj Gölünden su salınımına destek vermek ve Konya-Çumra projelerine su sağlamak için Devlet Su İşleri tarafından 2003 yılında Suğla barajına dönüştürülen gölün etrafına 67 kilometrelik yataktan, 8,5 m yüksekliğinde bir bend oluşturarak gölün suları tutulmuştur. Göl artık 40 kilometrekareden biraz büyük bir su deposuna dönüşmüştür. Suğla Gölü tarımsal projelere su sağlama maksadı dışında ticari manada balıkçılığın da yapılabildiği bir göl olmuştur.
Suğla Gölü’nde ticari balıkçılar olsa da hala göl üzerinde suyun yüksek olduğu zamanlarda gezilmelidir. Suğla Gölü’nü gezmek için en uygun zaman mayıs, temmuz ayları arasıdır. Balık tutmayı sevenlerde tam tersi dönemlerde gelmelidir.

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.