Tıp Fakültesi öğrencileri maaş alıyor mu? Ne kadar maaş alıyorlar?
Tıp Fakültesi öğrencileri maaş almamaktadır. Aksine Tıp Fakülteleri mimarlık, inşaat mühendisliği gibi masraflı fakültelerden bir tanesidir. Herhangi bir bölümde okuyan öğrenci, nasıl ki eğitimi esnasında ücret almıyor hatta üzerine okulu için harcama yapıyorsa tıp fakültesi öğrencileri de aynen onlar gibi yapıyoruz.
Blogumun bağlı olduğu analiz programlarına sık sık girip blogumu ziyaret eden kullanıcıların hangi sorular neticesinde buraya geldiklerine bakarım. Son kontrolümü yaparken Tıp Fakültesi öğrencilerinin maaş konusunun birçok kez sorgulandığını ve bloguma ziyaretçi kaynağı olduğu gördüm. Konuya açıklama getirmek amacıyla bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum.
Daha önce yazdığım “Tıp Fakültesi Çok Masraflı Mıdır?” adlı yazımda da görebileceğiniz üzere okuduğumuz bölümün aslında masraflı bir bölüm olduğunu görebilirsiniz. Peki masraflı olarak niteleyebileceğimiz Tıp Fakültesinde öğrencilere maaş veriliyor mu?
Bu sorunun cevabı net bir şekilde “HAYIR” !
Yazımıza konu olan öğrencilik dönemindeki maaş olayı akrabalarım ve çevremdeki birçok insan tarafından bana da soruldu. Konunun kaynağı neresi bilmiyorum. Ama genel olarak toplumumuzda yerleşmiş kulaktan dolma bir bilgi var. Ne yazık ki aslı yok bu bilginin. Olasaydı fena olmazdı ama.
Aslında bu kulaktan dolma bilgiye sebep olan durum şu: “Tıp Fakültesi 6.sınıf öğrencilerine asgari ücretin 3′ de 1’i tutarında bir ödeme yapılır.”
Bilmeyenler için tekrar söyleyeyim. Tıp Fakültesi 6.sınıf öğrencilerine İntern Doktor denir. Bu konuda yazdığım “Nedir Bu İntern Doktor?” adlı yazıyı buradan okuyarak İnternler hakkında daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.
İntern Doktorlar artık bir öğrenci değildirler, daha doğrusu öğrenci olarak kabul edilmezler. İntern Doktorlarımız Tıp Fakültesinin son yılını 12 ay boyunca hastanede çalışarak ve nöbet tutarak geçirirler. Hastanede çalışan herhangi bir Doktor kadar çalışırlar, hatta bazı bölümlerde o bölümlerin asistanlarından bile fazla nöbet tutarlar.
İntern öğrencilerim Doktorlar gibi çalıştıklarını düşünmeyin hemen. Onların bir görev tanımı olmadığı için her işi yapmaları beklenir. Yeri geldiğinde Doktor, hemşire, sekreter, posta, hasta bakıcı, temizlik görevlisi olurlar. Herkesin her şeyi yapmayı beklediği son sınıf öğrencileridir onlar.
İşte bu maaş mevzusuna konu olan Tıp Fakültesi öğrencileri bunlardır. Bunlardan biri de şu anda sizlere bu yazıyı yazarken İnternliğinin 7.ayında olan benim.
Okuduğum fakültede İntern Doktora verilen para miktarı ise şu: 443,38 TL. Asgari ücretin 3’de biri. İşte verilen bu 443,38 TL birçok kişi tarafından maaş olarak algılanıyor.
İnternlik konusunda bu yazıda dert yanmayacağım tabii ki. İçimdeki tüm birikmişleri okul bittikten sonraya saklıyorum. Hepsini projektil kusma gibi atacağım buraya. Ama söylemem gereken çok küçük birkaç şey var.
Ortalama olarak bir ay içinde 22 hafta içi günü 08:00 – 17:00 arasında çalışıyorum. Ve yine ortalama olarak bir ayda 8 nöbet tutuyorum. Nöbetli bir dönemimde 36 saat boyunca hastanede kalıyorum. Ve bunun sonucunda “siz susun, para alıyorsunuz siz” diye verilen 443,38 TL herkesçe konuşuluyor.
Bir İntern Doktor hastanede çalışan en alt tabakadır. Bu tabakanın daha altı kanalizasyon hattı falan işte. Bir yıl boyunca örselene örselene çalıştığınız bu dönemde böyle bir ücret veriliyor anlayacağınız.
Tıp Fakültesi öğrencileri maaş almaz. Sadece Tıp Fakültesi son sınıf öğrencileri olan İntern Doktorlara asgari ücretin 3’de 1’i tutarında bir ödeme yapılır. Buna maaş denmeyeceği aşikar, olsa olsa cep harçlığı denir.
Kaynak : Link Gelecek