Uçakta Doğan Çocuk Hangi Ülkenin Vatandaşı Olur?
Uçakta doğan bir çocuğun vatandaşı olacağı ülke, birkaç faktöre bağlıdır. Genellikle, uçak bir ülkenin hava sahasında iken veya o ülkenin havaalanında bulunurken doğan çocuk, o ülkenin vatandaşı sayılabilir. Ancak, bazı ülkelerde farklı yasal düzenlemeler bulunabilir.
Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde, uçakta doğan bir çocuğun vatandaşı olması için, uçağın Amerikan hava sahasında olması veya Amerikan topraklarındaki bir havaalanında doğmuş olması gerekir. Benzer şekilde, Kanada’da uçakta doğan bir çocuğun vatandaşı olması için, uçağın Kanada hava sahasında olması veya Kanada topraklarındaki bir havaalanında doğmuş olması gerekmektedir.
Ancak, diğer ülkelerde farklı yasal düzenlemeler bulunabilir. Dolayısıyla, uçakta doğan bir çocuğun vatandaşı olup olmayacağı, uçağın hangi ülkenin hava sahasında veya hangi ülkenin havaalanında olduğuna bağlı olarak değişebilir.
Uçakta Doğan Çocuk Nereli Olur?
Herkes tarafından konuşulan üstüne sürekli ek yorumlar katılarak ifade edilmeye çalışılan, kimi zamanlar beyin bulayan sorunun cevabını sizler ile paylaşıyoruz.
Mutlaka duymuşsunuzdur veya arkadaşlarınız arasında tartışmışsınızdır. İşte bu sorunun cevabı aslında çok basit. Bu gün okuduğum bir habere göre Türkiye’den İsviçre ye uçan bir Suriyeli kadın uçakta erken doğum yapıyor. İnişe 45 dakika kala havada sancısı artan kadına Hostesler ve doğum konusunda bilgili bir kadın yardımcı oluyorlar ve sağlıklı bir doğum gerçekleşiyor.
Aslında yıllar önce arkadaşlarımızın arasında çok kafa yorduğumuz bir olaydı ancak o günlerde bir google yoktu. Şimdi bu olayın üstüne düşüncelerim depreşti ve araştırdım. Öle sandığımız gibi uçakta doğum yapıldığında çocuk Dünya vatandaşı olmuyormuş. Bunun için 3 kriter var aslında yerine getirilmesi gereken.
1. si en zor olanı.. denk getirip uçakta doğum yapmak.
2. si ise uçağın varacağı ilk ülke hangisi olacak
3. sü uçağın vardığı ülke böyle bir vatandaşlık olayını kabul ediyorlar mı?
Herşey iyi güzel de Uçakta Doğan Çocuk Nereli Olur?
Ülkeler vatandaşlık verirken 2 ana kritere göre vatandaşlık veriyor. İlk olarak anne ve babanın yani soyun hangi ülkeye dayandığına. İkincisi ise doğduğu toprağın kendi toprağı olmasına.
Örnek verecek olursak Türk olarak Amerika’ya gittik havada doğum gerçekleşti ve uçak Newyork’a indi. İşte bu anda çocuğumuz Amerika vatandaşı olmuş oluyor. Yada Amerika’ya gezmeye gittiniz yarın dönüş var ama çocuğunuz biraz sabırsız ve erken doğum oldu. Çocuğunuz yine Amerikan vatandaşı olmuş oluyor. Amerika için önemli olan Amerika topraklarında doğmuş olması.
Yoksa Havada doğdum ben Dünya vatandaşıyım istediğim yere girer çıkarım falan bunlar hep hikaye…