Yeni ve eski kimlikler arasındaki farklar nelerdir?
Yeni ve eski kimlikler arasındaki farklar nedir?
Yeni çipli kimlik kartları ile eski nüfus cüzdanları karşılaştırıldığında; “seri no, TC kimlik no, soyadı, adı, doğum tarihi, baba adı, ana adı” gibi bilgiler her iki kartta da yer alıyor. Yeni kimlik kartlarının boyutlarının küçük olması nedeniyle kart üzerine yazılmayıp, çipte bulunan bilgiler ise “önceki soyadı, doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi” şeklinde sıralanıyor.
Nüfus cüzdanlarında bulunmayan, ancak yeni kimlik kartı üzerinde ve çipte “geçerlilik tarihi, uyruğu, cinsiyeti, biyometrik veri, ıslak imza” bilgileri de yer alıyor.
“Cüzdanın verildiği yer” bilgisi ise yeni kimlik kartlarında bulunmuyor.
Yeni kimlik kartlarına neden ihtiyaç duyulmuştur? Sorusunun Kısaca Cevabı
Yeni kimlik kartlarına üst seviye fiziksel, görsel ve elektronik güvenlik özellikleri eklenerek vatandaşların kimlik sahteciliğinden kaynaklı hak kaybındana uğramaması ve suistimallerden korunması amaçlanmıştır.
Kimliklerimiz uluslararası standartlara uygun olarak tasarlanmış ve bu sayede ikili anlaşmalar yapılan ülkelerde seyahat belgesi olarak kullanılabilecek hale gelmiştir.
Visa ve Mastercard’ın bu alana girmesi ile kartlar, plastik para olarak, başta ABD’de sonra Avrupa ve Dünyanın diğer bölgelerinde çok daha hızlı şekilde yayılmıştır.
İlk kimlik kartların fonksiyonu oldukça basittir. Kart sahibinin ismini ve kart numarasını kabartma yazılar ile kullanılarak kart kişiselleştirilmesi yapılmıştır. Ancak plastik kartların yaygınlaşması ile birlikte ortaya çıkan organize suçlar, kart üzerindeki temel güvenlik unsurları ile önlenemez olmuştur. Bunu önlemek için ilk gelişme kartların arka yüzüne manyetik şerit konularak olmuştur. Manyetik şeritli ve kabarma yazılı kart halen en çok kullanılan tip ödeme kartıdır. Uygun donanımı olan herkesin, kolayca manyetik şeritte yazılı veriyi okuyabilmesi, değiştirerek yeniden yazabilmesi manyetik şeridin çok önemli bir zayıflığını oluşturmuştur. Bu yüzden gizli bilgilerin manyetik şeritte tutulması uygun değildir.
Yeni kimlik kartlarına neden ihtiyaç duyulmuştur?
Akıllı kartlardaki ve elektronik veri alanındaki gelişmeler yukarıdaki probleme yeni çözümler ortaya çıkartmıştır. 1970’lerde elektronik dünyasında olan büyük gelişmeler sonucunda birkaç milimetrekare alan içine aritmetik işlemci ve veri depo alanı sığdırılabilmiştir. Yapılan testler sonunda, akıllı kartın, yüksek seviyede dayanıklılık ve tahrifata karşı tüm beklentileri fazlası ile karşıladığı görülmüştür. Modern şifreleme tekniklerinin tümleşik devre yapısı ile beraber gelişmesi ile banka kartı uygulamaları da yaygınlaşmıştır.