YKS 0.5 Net Kuralı Nedir?

YKS 0.5 Net Kuralı Nedir? sorusunu PiKARE VİP Eğitim Kurumları Rehberlik Birimi sizler için cevaplıyor.

2020-YKS Kılavuzu yayımlandı. Öğrenciler 0,5 ham puan konusunu araştırmaya başladı. İşte kılavuzda yer alan kısım;

TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.

A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır. A-TYT puanı TYT puanına dönüştürülürken Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2,5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı almaları sağlanacaktır.

AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY,A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için
ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150’nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.

A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır. Ağırlıklı puanlar, SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinde en soru sayısının %20’si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ,EA, DİL puanı almaları sağlanacaktır.

Buda TYT puanınızın hesaplanması için en az ;

  • 0.5 net;
  • 3 soruda 1 doğru 2 yanlış
  • 8 soruda 2 doğru 6 yanlış
  • 13 soruda 3 doğru 10 yanlış
  • 18 soruda 4 doğru 14 yanlış demek

 Adayların TYT yerleştirme puanlarının hesaplanabilmesi için Türkçe ve Matematik alanlarındaki testlerin her birinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Türkçe testini çoğu aday yapmakta; fakat matematik alanına çok ağırlık vermeyen hatta hiç bakmayan çok öğrencimiz bulunduğundan, yeni gelen bu düzenleme ile öğrencilerin mutlaka Matematik alanındaki sorulara bakmaları gerekmektedir. AYT sınavında da durum buna benzerdir. Adaylar kendi alanlarını içeren 2 alan testinin her birinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Örneğin; sayısal bir öğrenci Fen Bilimleri testini çözüp Matematik alanından 0,5 ham puan alamazsa AYT yerleştirme puanı hesaplanmayacaktır.

 Adaylar TYT sınavından 150´den az bir puan aldıkları taktirde; tercih yapma hakları bulunmayacaktır.

TYT sınavından 150 ve üzeri puan alan adaylar, yükseköğretim (ön lisans) programlarını tercih edebilirler.

 TYT sınavından 180 puan ve üzeri alan adaylar SAY, SÖZ, EA VE DİL alanlarından AYT sınavıyla birlikte puan türlerine bakılarak lisans programlarını tercih edebilirler.

 SAY, SÖZ, EA VE DİL alanlarından 180 puan alamayan adaylar sadece ön lisans programlarını tercih etme hakkına sahiptirler.

 Adaylar TYT´den elde ettikleri 200 ve üzeri puanları isterlerse 2 yıl süreyle kullanabilirler.

YKS’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için hangi testlerden en az kaç ham puan almak gerekir?

Tablo 1D Ağırlıklı Puanların Hesaplanabilmesi İçin Hangi Testlerden En Az Kaç Ham Puan Almak Gerekir?

YKS 0,5 Kuralı

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.