Zihin Haritası’nın Önemi Zihin Haritası Kullanarak Ders Çalışmak
Zihin Haritasının Önemi Zihin Haritası Kullanarak Ders Çalışmak PİKARE VİP Eğitim Kurumu rehberlik birimi sizler için zihin haritasının önemini açıklıyor
Okulda veya dershanede dersler dinliyoruz, youtube dan konular dinliyoruz izliyoruz ve konuları anlayıp geçiyoruz.Peki 1 hafta sonra konulara geri döndüğümüzde formülleri, tanımları, kavramları hatırlamada zorluk çekebiliyoruz. Bunu kalıcı yapmak elimizde. Zihin haritası bize yardımcı olacak.
Hafızamız iki hafızadan oluşuyor; kısa süreli hafıza ve uzun süreli hafıza. Eğer öğrendiğimiz bilgileri doğru kodlayamazsak bilgiler kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya geçmiyor yani öğrenme gerçekleşmiyor. Zihin haritası bilgileri geri çağırmamıza yardımcı oluyor. Konuyu her zaman çalıştığımız şekilde çalışırken ya da çalıştıktan sonra konuyu tek sayfada özetleyip görerek, görsellerle destekleyerek, en önemlisi de kendi oluşturduğumuz bir harita ile öğrenmemizi kalıcı hale getiren bir teknik
Zihin haritası nasıl yapılır;
1) Zihin haritası yapmak için en temelde çizgisiz, boş bir kağıda ve renkli kalemlere ihtiyacınız var.Kağıdın boyutu, şekli ve renginin yanı sıra kalemlerin renkleri ve kullanmak istediğiniz boyalar da tamamen sizin tercihinize bağlı.
2) İkinci adım; anahtar konuyu, soruyu ya da problemi belirlemek.Zihin haritası yaparken odağınızda yalnızca bir ana konu, fikir ya da soru olmalı. Böylece o konuya tamamen odaklanabilir ve onunla ilişkili tüm bilgi ve düşüncelerinizi daha kolay ve net bir şekilde ortaya koyabilirsiniz.
3) Ana konuyu, soruyu, fikri ya da problemi; kağıdınızın merkezine yerleştirin.
Zihin haritası yaparken kağıdı, üzerinde daha geniş bir çalışma alanı oluşturmak için yatay kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Merkeze yerleştireceğiniz fikir, konu ya da soru için kelimelerin yanı sıra şekilleri, sembolleri veya resimleri de kullanabilirsiniz.
Kağıdın tam ortasından başlamamızın sebebiyse, bize her yöne hareket edebileceğimiz bir özgürlük alanı tanımlaması.
4) Merkezdeki konuyla ilişkili tüm alt temaları, merkezden dallar çıkararak
Bir başka ifadeyle, odağınızdaki konuyla ilgili her bir bilgi ve düşüncelerinizi anahtar kelime veya şekiller aracılığıyla merkezin etrafındaki dallara işleyin.
5) Bir sonraki aşama, birinci kolları (dalları) ikinci ve üçüncülerin izlemesi.
Bu aşamada, her bir fikir ve bilginin birbiriyle ilişkisini açık bir şekilde ortaya koymaya çalışın. Her kolda yer alan bilgi ve fikir, kendinden öncekiyle bağlantılı olmalıdır.
6) Tüm bu süreçte beyninizin çağrışım yoluyla çalışmasına izin verin. Size saçma ya da ilgisiz görünen fikirlerin de önemli olabileceğini unutmayın.
7)Fikir ve bilgileriniz arasındaki farklı ilişkileri şekiller, oklar, semboller, renkler ve boyut farklılıklarıyla vurgulayabilirsiniz.
8) Renklerin gücünü göz ardı etmeyin.
Hem daha akılda kalıcı bir zihin haritası yapmak hem de yaratıcılığınızı artırmak için renklerden faydalanabilirsiniz.
9) Bilgi ve düşüncelerinizi zihin haritanıza yerleştirirken birbirleriyle olan ilişkileri kadar önem ve önceliklerine göre merkezdeki konuya daha yakın ya da uzak olacak şekilde yerleştirmelisiniz.