5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 3. Tema Sayfa 8

Okuldaki ödevlerini yapmak için çalışan öğrencilerimiz için 5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 3. Tema Sayfa 8 için hazırladığımız sayfamız aşağıdadır. Araştırma içerisinde olan siz değerli velilerimiz ve değerli 5. sınıf öğrencilerimiz için kitapta yer alan soruların cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Kitaba ait diğer sayfalara ulaşmak için 5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı sayfamızı inceleyebilirsiniz. Siz değerli öğrencilerimiz için trakademi.com ekibi olarak sürekli çalışmaya devam ediyoruz. Sizlerden ricamız ödevi kendiniz yapana kadar önce kendinizi zorlamanız. Yapamamanız durumunda sizlere her zaman yardımcı olmak için buradayız.

5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 3. Tema Sayfa 8

5.Etkinlik

YAĞMUR ORMANLARI, TUNDRALAR, ÇÖLLER, ÇAYIRLAR

Dünya’mızda iklimlere göre ayrılmış farklı bölgelere biyom denir. Her biyomda kendi iklimine ve yaşam koşullarına uygun bitki ve hayvan toplulukları bulunur. Bir biyomda yaşayan tüm canlılar hem bulundukları bölgenin iklimine hem de birbirlerine bağlıdır. Tüm bitkiler ve hayvanlar bir besin zincirinin halkaları olarak yaşamlarını sürdürür. Bilim insanları yeryüzünü farklı şekillerde biyomlara ayırmış. Bu nedenle biyomların adları ve sayıları farklılaşabiliyor. Yağmur ormanı, tundra, çöl, çayır, iğne yapraklı orman ve fundalık gibi pek çok biyom var. (…)

Yağmur Ormanı

Ortalama sıcaklığın 20-25 derece arasında olduğu, tüm yıl boyunca yağmurun çok yağdığı, nemli ve sıcak bir biyomdur. Tropikal ve ılıman
olmak üzere iki tür yağmur ormanı vardır. Tropikal yağmur ormanları Ekvator’a yakındır. Ilıman yağmur ormanlarıysa Ekvator’un kuzey ya da güneyindeki görece serin, deniz kıyısındaki bölgelerde bulunur. Yağmur ormanları yeryüzünün yaklaşık %6’sını kaplar. Buna karşın Dünya’daki hayvan ve bitki türlerinin yarısından fazlası burada yaşar ve atmosferdeki oksijenin yaklaşık %40’ını yağmur ormanları üretir.
Yağmur ormanlarında bulunan büyük ağaçlar toprağa Güneş ışığının ulaşmasını engellediği için tabanda az sayıda ot ve çalı yetişir. Ortak yaşam sürdüren eğrelti otları ve sarmaşıklar Güneş’e ulaşmak için bu büyük ağaçların gövdesinden yukarılara tırmanır. Tabana dökülen yapraklar; nem, termitler, solucanlar, bakteriler ve mantarlar sayesinde hızlıca ‘‘kompost’’ adı verilen bir tür gübreye dönüşerek toprağı besler. (…)

Gülnur Geçmiş

Aşağıda anlamları verilen kelimeleri kelime havuzundan seçerek örnekteki gibi yazınız.

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.