Hemşirelik Mezunları Nerelerde Çalışabilir? İş Olanakları Nelerdir?
Hemşirelik mezunları, devlet hastaneleri (kamu hastaneleri, halk sağlığı kurumları vb.), üniversite araştırma hastaneleri, özel hastaneler gibi her türlü sağlık kuruluşunda çalışabilmektedir. KPSS ile atanılan ve devlet memuru olarak çalışılan hastaneler ise devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleridir. KPSS atamaları ile yerleşemeyen mezunlar, istekleri dahilinde her türlü özel hastanede çalışabilirler. Ancak bu kişiler, devlet memuru sayılmadıkları gibi, genellikle daha düşük maaşlar almaktadırlar. İsteyenler lisansüstü eğitimini tamamlayıp üniversitelerde öğretim görevlisi olma imkanına sahiptir. Hatta pedagojik formasyon eğitimi sertifikası aldıktan sonra KPSS öğretmenlik ile ilgili oturumlarda başarılı olanlar, sağlık meslek liselerinde öğretmen olabilmektedir.
Hemşirelik Bölümü İş İmkanları ve Çalışma Alanları
Hemşirelik bölümü çalışma alanları devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler, üniversiteler, MEB’e bağlı sağlık meslek liseleri vb. sağlık kurum ve kuruluşlarıdır. Bölümden mezun olup, normal memurluk tercih etmeleri de mümkündür.
Yukarıda iş olanakları bölümünde de belirttiğimiz gibi mezunlar devlet hastanelerini de üniversite hastanelerin de tercih edebilmektedir mezun olduktan sonra. Hangisini tercih edeceğiniz size bağlı olmakla birlikte, üniversite hastanelerinde çalışmanın daha zor olduğu, buralarda görevde yükselme gibi imkanların da daha sınırlı olduğu bilinmektedir. Ayrıca üniversite hastanelerinde, Sağlık Bakanlığının yönetmelikleri vs. genellikle işlemez. Kendi iç tüzükleri bulunmaktadır. Bu yüzden devlet hastanelerinde çalışan hemşireler bazı haklardan faydalanabilirken, üniversite hastanelerinde çalışanlar bazı haklardan mahrum kalabilmektedir. Örneğin tayin durumları daha zordur ve üniversite hastanesinden devlet hastanesine geçmek neredeyse imkansızdır.