ÖSYM Nedir?

ÖSYM nedir? : ÖSYM, yüksek öğretim programlarında okumak isteyen öğrencilerin bilgi düzeylerini ve okumak istedikleri yüksek öğretim programına yeterliliklerini ölçen sınavları hazırlayan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir kurumudur. ÖSYM; Yüksek öğretim Kuruluna bağlı okulların seçme ve yerleştirme işlemlerini yürütür. Yüksek öğretim Kuruluna bağlı olarak çalışan bir kuruluştur. 19 Kasım 1974’de kurulmuştur.

ÖSYM ne iş yapar? : Yüksek öğretimde okumak isteyen öğrenciler ÖSYM tarafından hazırlanan Yüksek Öğretime Geçiş ve Lisans Yerleştirme Sınavlarına girerek istedikleri yüksek öğretim bölümünde okuyabilirler. ÖSYM ne iş yapar sorusunun cevabı Yüksek öğretim Kanunun 10. Maddesinde belirtilmiştir. Yüksek öğretim kurulunun istediği şartlar içerisinde yüksek öğretim kurumlarına öğrenci alınması ile ilgili sınavları hazırlamak, yapmak ve bu sınavların sonuçları neticesinde öğrenci yerleştirme işlerini yapmak olarak belirtilmiştir. Yüksek öğretime geçiş sınavı (YGS), lisans yerleştirme sınavı (LYS) , akademik lisansüstü eğitimi giriş sınavı (ALES), yabancı dil sınavı (YDS) ve kamu personeli seçme sınavı (KPSS) gibi sınavları hazırlama ve yapma yetkisi vardır.

ÖSYM ne işe yarar? : ÖSYM ne işe yarar diye sorulacak olunursa Yükseköğretim Kuruluna bağlı olarak yapmakla yükümlü olduğu sınavların hazırlanması ve yükseköğretim ya da diğer sınav yaptığı konulardaki adayların yeterliliklerini ölçerek ilgili bölümlere uygunluklarını belirlemek ve onları yerleştirmekle yükümlüdür.

ÖSYM açılımı nedir? : ÖSYM açılımı ise ölçme seçme ve yerleştirme merkezidir. ÖSYM’nin kurulduğu ilk dönemlerde adı Üniversiteler arası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi olarak belirlenmiştir. İlerleyen dönemlerde 1981 yılında 2547 sayılı Kanun ile birlikte Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi yani ÖSYM olarak görev yapmaya devam etmiştir.

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.